Povlačenje Sjedinjenih Država iz TPP imaće direktne posljedice po globalnu ekonomiju

Dodajte komentar

Povlačenje Sjedinjenih Država iz Trans-pacifičkog partnerstva (TPP) je korak u pogrešnom smjeru i najgori mogući scenario za svjetsku ekonomiju i imaće uglavnom pet direktnih posljedica, kaže u komentaru za Gdeinvestirati.com Christofer Dembik, specijalista za investicije i internet trgovanje i direktor makro analize u Saxo Bank.

1. Smanjiće dodatno globalnu trgovinu, koja je naglo usporila posle svjetske finansijske krize i zasigurno će staviti tačku na proces globalizacije započet neposredno nakon Drugog svjetskog rata, a od koga su uglavnom imale koristi zemlje u razvoju favorizujući nastanak ogromne srednje klase u mnogim zemljama, kao što su Kina i Brazil.

2. Narednih godina poguraće nadolje globalni BDP, koji se bori da dostigne nivo prije krize. Povratak snažnog ekonomskog rasta će biti odložen na neodređeno, što znači da će većina razvijenih ekonomija morati da se navikne na prosječan rast godišnjeg BDP-a od oko 1% i 2%, kao i na visok nivo nezaposlenosti.

3. Označava prestanak regionalnih sporazuma o slobodnoj trgovini  i potvrđuje da je sporazum o kome su pregovarale Sjedinjene Države i Evropa u stanju kliničke smrti. Samo zvaničnici Evropske komisije i dalje vjeruju da se dogovor može postići narednih mjeseci. Potpisivanje osnovnih sporazuma o slobodnoj trgovini među regionima je postalo dio prošlosti.

4. Znači da se protekcionizam vratio, trenutno u prikrivenoj formi što može da dovede do većih trgovinskih barijera i konkurentnih devalvacija tokom Trumpovog predsjedavanja. Ipak, ovaj model ekonomske strategije se pokazao kao veliki neuspjeh tokom 30-ih godina prošlog vijeka i nema razloga da vjerujemo da će stvari u današnje vrijeme bolje funkcionisati.

5. Potvrđuje lagano povlačenje Sjedinjenih Država iz Azijsko-pacifičkog partnerstva (APAC) koje je dio njihove tradicionalne zone uticaja. To će stvoriti zlatnu šansu Kini da poveća svoj uticaj u regionu. Ova zemlja, koja nije dio Trans-pacifičkog partnerstva, će biti u mogućnosti da dodatno preuzme vođstvo u Aziji i Latinskoj Americi i u potpunosti iskoristi smanjenje uticaja SAD. Ovo je potvrda da se Sjedinjene Države postepeno vraćaju u izolaciju, kao što je to npr. bio slučaj 1920-ih godina.

Kada je riječ o finansijskim tržištima, direktan uticaj je teško odrediti. Međutim, niži globalni rast, pad priliva stranog kapitala u zemljama u razvoju i moguća pojava trgovinskih ograničenja nisu nikada pozitivan pokazatelj za berze posmatrano dugoročno.

Za sada, ona su dobro orijentisana jer monetarna politika FED-a i Evropske centralne banke nastavljaju da imaju presudan uticaj na cijenu finansijskih sredstava. Ipak, u nekom trenutku, slab rast tokom dužeg vremenskog perioda će na kraju uticati na rezultate kompanija na berzi, a time i na najznačajnije svjetske indikatore.

Period koji je pred nama je veoma neizvjestan sa ekonomskog stanovišta. Posljednji pokazatelji potvrđuju da je ekonomija SAD zdrava, ali da dostiže kraj poslovnog ciklusa. Od posljednje faze ekonomskog pada prošlo je 35 kvartala. Izuzev novog rekorda u trajanju (40 kvartala za vrijeme Clintonovog zlatnog doba), Sjedinjene Države će se suočiti sa novom recesijom u naredne četiri godine. Povlačenjem iz sporazuma o slobodnoj trgovini i promocijom trgovinskih ograničenja, Donald Trump preuzima rizik ubrzavanja recesije i guranja svijeta u novi period masovne nezaposlenosti”, mišljenja je Dembik..“

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *