Brajoviću Skupština, Šehoviću saobraćaj, Nuhodžiću MUP…

Dodajte komentar

Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović najozbiljiniji je kandidat za novog predsjednika Skupštine Crne Gore, saznaje Pobjeda od više izvora iz vladajuće koalicije.

Po koalicionom sporazumu Demokratske partije socijalista sa Socijaldemokratama, čija je konačna verzija pri kraju, osim čelne funkcije u parlamentu, SD-u bi u Vladi pripala još najmanje dva resora i to Ministarstvo saobraćaja i potpredsjedničko mjesto u Vladi sa pratećim resorom.

Najozbiljni kandidat za funkciju ministra saobraćaja je potpredsjednik SD-a Damir Šehović. Doktor ekonomskih nauka, Šehović bi naslijedio od Ivana Brajovića veoma kompleksan resor, koji je odgovoran za realizaciju najvećeg infrastrukturnog projekta u istoriji Crne Gore: izgradnju prioritetne dionice auto-puta Bar – Boljare.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, potpredsjedničko mjesto u Vladi i resor za informacione tehnologije zadržaće Vujica Lazović. U Brajovićevoj stranci se još nadaju jednom resoru – vjerovatno Ministarstvu zdravlja, ali je to upitno zbog aspiracija nekih kadrova iz DPS-a.

Kako je javio Portal Analitika, kao i još neki mediji, direktor Uprave Carina Vladan Joković je najozbiljninji kandidat za ministra finansija. Joković je čovjek od posebnog povjerenja Markovića još iz vremena kada su zajedno radili u Agenciji za nacionalnu bezbjednost i prema svim ocjenama odlično se snašao na čelu Uprave.

Po izvorima Pobjede, iz DPS-a najrealnije rješenje za novog ministra u unutrašnjih poslova je Mevludin Nuhodžić, predsjednik Odbora za bezbjednost. Nuhodžić je bio dio tima Demokratske partije socijalista na pregovorima sa Bošnjačkom strankom i blizak je mandataru Markoviću. Nuhodžić poznaje veoma dobro bezbjednosni sektor u Crnoj Gori imajući u vidu da se duži niz godina nalazi na čelu Odbora za bezbjednost.

Nepoznanica

Resoru rada i socijalnog stranja je najbliža Zorica Kovačević iz DPS-a, dok se kao kandidat za ministra održivog razvoja i turizma pominje Daliborka Pejović, koja je bila državni sekretar u tom Ministarstvu. Za funkcije ministra vanjskih poslova i odbrane ima više zainteresovanih kandidata, ono što je izvjesno da Milica Pejanović-Đurišić neće više pokrivati resor odbrane.

Manjinama bi, prema nezvaničnim informacijama, trebalo da pripadnu ministarstva za ljudska i manjinska prava, potpredsjedničko mjesto za regionalni razvoj koje je rezervisano za predsjednika te stranke Rafeta Husovića. U vrhu BS-a računaju i na Ministarstvo poljoprivrede. Hrvati i Albanci takođe računaju na po jedno mjesto u Vladi. Manjinske stranke traže i jedno potpredsjedničko mjesto u Skupštini.

(opširnije u Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *