Ameriika dobila predsjednika: Svijet u šoku, berze u padu

Dodajte komentar

Republikanski kandidat Donald Tramp proglasio je pobjedu na izborima za predsjednika SAD, posle poziva koji je dobio od protivkandidatkinje Hilari Klinton.

 

Novi predsjednik Amerike Donald Tramp obratio se svojim biračima i svim građanima SAD riječima da će služiti svim građanima Amerike.

Žao mi je što ste čekali, ovo je komplikovan posao. Hvala vam mnogo. Upravo sam primio poziv od Klintononove… Čestitala nam je na pobjedi i ja čestitam njoj i njenoj porodici na veoma tesšoj borbi, snažno se borila”, rekao je Tramp i poručio da će biti predsjednik za sve građane SAD.

Biću predsjednik svih Amerikanaca. Ovo mi mnogo znači. Za one koji su odabrali da me ne podrže, tražim vašu pomoć kako bismo donijeli korist našoj velikoj zemlji. Milionima vrijednih muškaraca i žena, poručujem da ću služiti vama, narodu. Ova zemlja ima izvanredan potencijal, a zajedno ćemo napraviti divne stvari. Svi imate veliki potencijal, i iskoristićemo ga. Gradićemo mostove, aerodrome, bolnice, škole, obnovićemo infrastrukturu, a dati posao milionima ljudi “, dodao je novi predsednik.

 

foto

A berze širom Evrope skoro sigurno će pretrpjeti ogromne gubitke, kada počne trgovanje, zbog sve veće izvjesnosti da je novi američki predsjednik Donald Tramp.

Očekuje se da će se na tržištima kapitala na starom kontinentu ponoviti sitacija slična onoj posle odluke Velike Britanije da napusti Evropsku uniju.

Prema predviđanjima analitičara, britanski indeks FTSE 100 izgubiće više od 4 odsto, što će biti najveći pad od referenrumske odluke Britanaca ranije ove godine.

Izgleda da je Tramp novi predsjednik. To je kompletan šok za sve investiture širom svijeta i bićemo svjedoci oštrog pada kada trgovanje počne”, izjavio je Džošua Rejmond, direktor londonskog XTB.com.

Berze u kojima je današnje trgovanje već završeno već su zabilježile gubitke.

Australijska berza zatvorena je padom od 1,92 odsto, dok je indeks japanske berze Nikei pao za 900 poena.

Na vijest da Tramp prelazi u vođstvu tokom noći, sunovratili su se i indeksi na Wall Streetu.

Predviđanja analitičara su da će ovakav razvoj događaja uticati i na politiku Fed-a i skoro je izvjesno da u decembru neće biti podizanja kamatne stope.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *