Najveći napad na neku britansku banku: Pokradeno 20.000 računa u Tesco Bank

Dodajte komentar

Britanska Tesco Bank priznala je da je 40.000 kupaca pogođeno online pljačkom tokom vikenda, kada je pokradena polovina od ciljanog broja računa.

Tesco je odmah zamrznuo online transakcije i obećao za 20.000 kupaca da će im vratiti sračune u jednoj od najvećih cyber-krađa kojom je ikada pogođena neka od britanskih banaka.

Benny Higgins, izvršni direktor bankarske jedinice lanca supermarketa, rekao je da je odluka o obustavi nekih bankarskih poslova bila pokušaj da se zaštite korisnici od “online kriminalnih aktivnosti”. Nacionalna agencija za kriminal (NCA) jedna je od brojnih organizacija koja je provjeravala šta se dogodilo sa bankom koja ima više od 7 miliona korisnika.

Povrati klijentima – od kojih su neki tvrdili da su izgubili hiljade funti – vršeni su u ponedjeljak, ali Higgins se suočio sa zahtjevima zastupnika za objašnjenje što je učinjeno pogrešno u vezi sa ponovljenim upozorenjima o cyber sigurnosti od strane regulatora u posljednjih nekoliko godina.

Uprkos više od 7 miliona korisnika koji koriste usluge u rasponu od kreditnih kartica do malih kredita, Tesco Bank ima samo 137.000 tekućih računa. Banka se bori za premoć u poslovnim računima na tržištu na kojem tradicionalno dominiraju banke “velike četvorke” – Lloyds Banking Group, HSBC, Royal Bank of Scotland i Barclays. Dok kupci mogu plaćati čekovima i gotovinom u 300 Tescovih prodavnica, većina posla obavlja se putem aplikacija i interneta. Banka pokušava da pridobije kupce nudeći 3% kamate na iznos do 3000 funti – ostavljajući im mogućnost da imaju dva računa – u vrijeme kada drugi režu svoje stope.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *