Marks & Spencer zbog pada dobiti zatvara prodavnice

Dodajte komentar

Britanski Marks & Spencer (M&S) objavio je da će zatvoriti prodavnice u zemlji i inostranstvu, u sklopu plana rezanja troškova u programu novog izvršnog direktora, a taj će se lanac prodavnica u Velikoj Britaniji više preorijentisati na prodaju prehrambenih artikala.

M&S, kojem je u ovoj godini do sada vrijednost dionica pala za 22 posto, bilježi pad dobiti u prvoj polovini godine za 18,6 posto, te još jedan u nizu tromjesečnih padova prihoda u trgovini odjećom.

Steve Rowe već je 26 godina zaposlen u tom lancu, a u martu je preuzeo položaj izvršnog direktora. Njegova je teška zadaća oživljavanje 132 godina stare britanske institucije koja je tokom posljednje decenije potpuno ispala iz mode. Prioritet mu je, za sada, preokrenuti u pozitivno slabo poslovanje s odjećom i kućnim potrepštinama.

No u utorak je Rowe naglasio da će kompanja efikasnije organizovati britanske prodavnice i detaljnije racionalizovati međunarodna poslovanja. M&S planira da promijeni fokus poslovanja u 25 posto svojih britanskih prodavnica odjeće i kućnih potrepština, zatim zatvori oko 30 robnih kuća u Britaniji te reorganizuje oko 45 prodavnica koje će prodavati samo hranu. Ostale će prodavnice biti preseljene.

Trošak tog programa iznosiće 50 miliona funti u sljedeće tri godine, te oko 100 miliona funti u četvrtoj i petoj godini. M&S će se fokusirati na širenje poslovanja s hranom, što iznosi više od polovine prihoda grupe i oko trećine profita. U maju je Rowe saopštio da će se broj prehrambenih prodavnica povećati za  dodatnih 200 do 2019. godine.

M&S je takođr objavio da je u prvoj polovini poslovne godine do 1. oktobra ostvario temeljnu dobit prije poreza od 231,1 milion funti, dok su prihodi iz trgovine odjećom pali 2,9 posto. Prodaja hrane u trgovinama starijim od godine dana pala je 0,9 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *