Evropske berze rastu uoči predsjedničkih izbora u Americi

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u utorak ujutro cijene dionica su porasle, drugi dan zaredom, no trguje se oprezno uoči američkih predsjedničkih izbora.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 posto, nakon što je juče skočio 1,5 posto.

Londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku oko 0,1 posto, dok je pariški CAC za toliko pao.

Ulagače je ohrabrio jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu za više od 2 posto, što se zahvaljuje rastu izgleda za pobjedu demokratske kandidatkinje Hillary Clinton na predsjedničkim izborima u SAD-u.

Dan uoči izbora najmanje pet velikih anketa pokazalo je da Clinton blago vodi u odnosu na republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

Tržište preferira Clinton jer je smatra političarkom status-quoa, dok bi pobjeda Trumpa mogla izazvati nesigurnost po pitanju spoljnje, unutrašnje i ekonomske politike.

Uprkos prednosti Clinton u anketama, ulagači su oprezni prisjećajući se nedavne šokantne referendumske odluke Britanaca o izlasku iz EU-a, premda su ankete najavljivale upravo suprotan ishod.

Podršku tržištima pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija.

No, cijena dionice ArcelorMittala pala je 5 posto jer je najveći svjetski proizvođač čelika u trećem tromjesečju ostvario manju dobit nego što se očekivalo.

I na azijskim berzama cijene dionica jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u plusu 0,4 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks ostao gotovo nepromijenjen, na 17.171 bodu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *