Nova taksa na gorivo za rezerve

Dodajte komentar

Ministarstvo ekonomije i Vlada, prema ranijim najavama, do kraja godine trebalo bi da predlože predlog novog zakona o sigurnosti snabdijevanja naftnim derivatima, zbog čega bi se uvela nova taksa u okviru cijena goriva.

Usvajanje tog zakona je jedna od obaveza u procesu evropskih integracija, a nakon toga bi bila formirana i agencije za strateške rezerve.

Izvjesno je uvođenje nove takse na gorivo, čijim prihodovanjem bi trebalo da se, u narednih nekoliko godina, a najkasnije do kraja 2022. godine formiraju strateške rezerve Crne Gore. Još se, međutim, ne zna da li će rezerve, kao gotovi proizvodi, biti obezbijeđene i čuvane u Crnoj Gori ili će naša država plaćati tzv. tiket (ili vaučer) drugoj državi EU za njihovo obezbjeđivanje i čuvanje.

Sve zemlje članice Energetske zajednice obavezne su, implementirati Direktivu Evropskog savjeta (br. 2009/119/EZ) o obavezi održavanja minimalnih rezervi sirove nafte i derivate, i minimalne rezerve formirati najkasnije do 1. januara 2023. godine.

Strateške rezerve se formiraju u cilju obezbjeđenja sigurnog snabdijevanja naftinim derivatima u slučaju poremećaja snabdijevanja i ispunjenja međunarodnih obaveza. Minimalna količina crnogorskih rezervi, prema Nacrtu zakona, odgovaraće količini koja je potrebna za 90 dana prosječnog neto uvoza ili 61 dan prosječne potrošnje naftnih derivate u prethodnoj kalendarskoj godini, u zavisnosti koja je količina veća.

Zakonom će biti određeno da agencija za strateške rezerve vrši formiranje i upravljanje strateškim rezervama. Ona je zamišljena kao neprofitna organizacija sa svojstvom pravnog lica koja će se finansirati iz strogo namjenske naknade koja je sastavni dio maloprodajne cijene naftnih derivate.

Naknada će se, prema nacrtu zakona koji je sredinom ove godine bio na javnoj raspravi, uplaćivati direktno na račun Agencije. Predlagač zakona smatra da ta naknada treba da bude fiksna kroz višegodišnje razdoblje čime bi se osigurao stabilan, ujednačen prihod i lakše planirali godišnji rashodi.

Ministarstvo ekonomije, prema javno prezentovanim dokumentima, ima namjeru da se čim prije počne prikupljati naknada kako bi se na taj način stvorila akumulacija sredstava, neophodna za formiranje nove institucije i strateških rezervi naftnih derivata.

Prema, do sada, dostupnim informacijama nejasno je da li će privatnici na tržištu derivata imati priliku da učestvuju u ovom projektu i od kada će precizno biti ozakonjena nova taksa za gorivo.

(Cijeli tekst u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *