Najveća evropska banka zabilježila oštar pad dobiti

Dodajte komentar

Najveća evropska banka HSBC u ponedjeljak je izvijestila o oštrom padu dobiti prije oporezivanja u trećem kvartalu u poređenju s godinom ranije, što pripisuje gubitku proizišlom iz prodaje dijela poslovanja u Brazilu.

HSBC-ova dobit prije oporezivanja u trećem je kvartalu pala na 843 miliona dolara, sa 6,1 milijarde dolara u istom razdoblju prošle godine, pokazao je izvještaj.

Oštar pad dobiti u banci pripisuju prije svega gubitku od 1,7 milijarde dolara ostvarenom u prodaji brazilskog ogranka. Među razlozima znatno slabije dobiti izdvajaju takođe kompenzacije klijentima u Americi i fluktuacije valutnih kurseva.

No, ako se izuzmu jednokratni troškovi, prilagođena HSBC-ova dobit uvećana je za sedam posto, na 5,6 milijardi dolara, navodi se u finansijskom izvještaju. Tako iskazana dobit premašila je očekivanja analitičara.
HSBC je posljednja u nizu najvećih britanskih banaka koja je izvijestila o poslovnim rezultatima u trećem kvartalu. Ostali tamošnji bankarski divovi Lloyds, RBS i Barclays redom su izvijestili o boljoj dobiti nego što su tržišta očekivala.

Dobit o kojoj je HSBC izvijestio je slabija, no prilagođena je dobit veća u poređenju s istim razdobljem prošle godine u svih četiri globalnih segmenata poslovanja i u četiri od pet regija“, kazao je izvršni direktor Stuart Gulliver, komentarišući tromjesečne poslovne rezultate.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *