Grupa Zagrebačka burza: Prihodi pali 11,4%, gubitak 2,82 miliona kuna

Dodajte komentar

Grupa Zagrebačka burza u prvih je devet mjeseci zabilježila pad poslovnih prihoda za 11,4 posto, na 16,86 miliona kuna, ponajviše pod uticajem pada prihoda od provizija zbog pada berzanskog prometa i naknada za uvrštenje u kotacije te je zabilježila gubitak od 2,82 miliona kuna.

Prema financijskom izvještaju objavljenom u ponedjeljak, Zagrebačka berza na nivou grupe, u kojoj su Zagrebačka i Ljubljanska berza te društva SEE Link i Funderbeam SEE, ostvarila je ukupne poslovne prihode u prvih devet mjeseci od 16,86 miliona kuna, što je pad od 11,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najviše su pali prihodi od provizija, za 13,3 posto, uslijed pada prometa na berzama i prihoda od naknada za uvrštenje u kotacije, za 36,6 posto, zbog manjeg broja novih vrijednosnih papira uvrštenih na berze.

Ukupni rashodi u tome su razdoblju smanjeni 4,15 posto, na 19,63 miliona kuna. Grupa Zagrebačka burza 9-mjesečno razdoblje završila je s gubitkom od 2,82 miliona kuna.

Ljubljanska burza u nastavku godine očekuje produženje radnog vremena do 14,30 sati, a Grupa će se fokusirati i na projekt razvoja regionalnog tržišta za mala i srednja preduzeća te na projekt razvoja nove platforme za finansiranje startupova (Funderbeam).

Do kraja godine, najavljuju, očekuje se uključivanje dviju novih berzi na SEE Lin platformu – Beogradske i Ljubljanske

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *