Skroman promet obilježio sedmicu na Montenegroberzi

Dodajte komentar

Skroman promet i rast svih indeksa obilježili su sedmicu na crnogorskom tržištu kapitala u kojoj je počela intenzivnija objava izvještaja o poslovanju kompanija u trećem kvartalu.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija na Montenegroberzi, MNSE10 i indeks MONEX porasli su ove sedmice po jedan odsto na 920,15 poena odnosno 11,151,91 bodova.

Fondovski indeks, MONEXPIF, ojačao je pet odsto na 2,730,08 poena.

Promet je bio 12,4 puta manji i iznosio je 112,53 hiljade eura. Realizovan je kroz 81 transakciju.

Akcija Luke Bar ojačala je ove sedmice 16,9 odsto na 28,95 centi, a Port of Adrie 8,4 odsto na 13,01 cent.

Kompaniaj Port of Adria, nekadašnji Kontejnerski terminal i generalni tereti (KTGT), objavila je ove sedmice izvještaj o poslovanju u trećem kvartalu prema kojem je ostvarila neto gubitak od 613 hiljada eura, skoro 50 odsto manji u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi preduzeća su na kraju septembra smanjeni 3,6 odsto na 5,89 miliona eura.

Poslovni rashodi Port of Adria pali su 10,7 odsto na 6,28 miliona eura. Od toga se na troškove zarada, naknada i ostalih ličnih rashoda odnosilo 4,03 miliona eura.

Ukupna aktiva preduzeća, kojom od početka 2014. godine upravlja turska kompanija Global Ports, vrijedila je na kraju septembra 61,5 miliona eura, što je 2,5 odsto više nego u uporednom periodu.

Poskupila je i dionica Plantaža četiri odsto na 12,5 centi.

Akcija Elektroprivrede (EPCG) porasla je neznatno na 3,1 eura. Ta kompanija je ove sedmice bila u fokusu jer je Češka eksportna banka (CEB) obavijestila to preduzeće i Škoda Prahu da ima problema u pronalaženju sredstava za realizaciju projekta gradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja.

Iz CEB-a su objasnili da imaju problema u pronalaženju sredstava, jer su u međuvremenu od EPCG dodatno tražili državne garancije Crne Gore.

Predstavnici EPCG su naveli da su razgovori o zatvaranju finansijske konstrukcije za projekat drugog bloka TE intenzivirani nakon potpisivanja ugovora sa kompanijom Škoda Praha, kao i da se oni svakodnevno obavljaju u cilju postizanja finalnog dogovora.

Vicepremijer Vujica Lazović je rekao da Vlada Crne Gore neće dati garancije Škoda Prahi za obezbjeđivanje sredstava za gradnju drugog bloka i da je na toj kompaniji obaveza da obezbijedi finansijera.

Akcionari EPCG ove sedmice su na sjednici Skupštine usvojili izvještaj o poslovanju kompanije, odluku raspodjeli dobiti za prošlu godinu, kao i finansijske iskaze za prošlu godinu.

Za revizora EPCG u narednih 12 mjeseci izabran je Ernst&Young.

Ojačala je i akcija Marine Bar i Budvanske rivijere po sedam odsto na 1,98 eura odnosno 4,5 eura.

Gubili su Crnogorski Telekom blago na 2,88 eura i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) tri odsto na 80,2 centa.

Ta elektroenergetska kompanija završila je treći kvartal sa neto dobitkom od 1,53 miliona eura, skoro 2,4 puta manjim nego u uporednom periodu prošle godine.

Prema izvještaju o poslovanju, poslovni prihodi kompanije su na kraju septembra dostigli 21,36 miliona eura i bili su 8,2 odsto manji nego u uporednom periodu.

Poslovni rashodi preduzeća su porasli 4,6 odsto na 19,68 miliona eura.

Ukupna aktiva CGES-a porasla je 9,8 odsto na 246,44 miliona eura. Neraspoređena dobit kompanije iznosi 23,12 miliona eura, a odložene poreske obaveze 816,04 hiljade eura.

Pojeftinila je i dionica Solane “Bajo Sekulić” 1,8 odsto na 2,8 eura.

Akcija Jugopetrola je ostala na prošlosedmičnih 13,3 eura.

Od fondova, Trend je ojačao četiri odsto na pet centi, a Moneta 20,8 odsto na 2,9 centi.

Ove sedmice je u Budvi održana dvodnevna Konferenciji o ekonomiji pod nazivom Razvojne perspektive zapadnog Balkana, koju je organizovala Privredna komora (PKCG) i koja je okupila oko 500 učesnika.

Na Konferenciji, koju je PKCG organizovala u saradnji sa Komiteta za istočnoevropske ekonomske odnose Njemačke, učestvovali su ministri ekonomije, predsjednici privrednih komora, ekonomisti i privrednici.

Na Konferenciji je drugog dana učestvovao i crnogorski premijer Milo Đukanović, koji je ocijenio da je Crna Gora, statistički gledano, najrazvijenija zemlja zapadnog Balkana, pri čemu se u narednom periodu treba posvetiti dinamiziranju ekonomskog rasta i dostizanju višeg nivoa konkurentnosti, kako bi se ostvario ukupan društveni napredak države.

Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *