Upoznajte najbogatijeg čovjeka u Africi

Dodajte komentar

Biti jedan od najbogatijih ljudi u zemlji je jedna stvar, ali biti najbogatiji čovjek na (najsiromašnijem) kontinentu je nešto sasvim drugo. Aliko Dangote je danas najbogatiji čovjek u Africi zahvaljujući investicijama u različite vrste robe kroz svoj brend, Dangote grupu.

Aliko je rođen 10. aprila 1957. godine u uglednoj nigerijskoj porodici, u drevnom gradu Kano. Kano je bio trgovački centar vijekovima i ključna tačka kada je riječ o ekonomskim aktivnostima koje obuhvataju sve od prodaje robova u zamjenu za so, do trgovine začinima, kožom, pamukom, šećerom i zlatom.

Alikov pradjed je svojevremeno bio najbogatiji čovjek Nigerije, tako da je još od malih nogu svoga unuka usmjeravao da razvija preduzetnički duh. “Sjećam se da sam u osnovnoj školi kupovao kutije šećera i prodavao ih sa jakom željom da zaradim novac. Čak i tada sam bio zainteresovan za biznis,“ izjavio je Dangote za sajt Sucesstory.

Alikov deda Alhasan Abdulahi Dantata (Alhassan Abdullahi Dantata) je do 1913. godine bio najveći izvoznik „kola oraha“ u Zapadnoj Africi. Dolazak kolonizarora i njihovo donošenje željeznice je bila isuviše dobra prilika koju je on iskoristio. Sa vremenom je postao jedini distributer ovih oraha u Africi.

Aliko je najprije pohađao tradicionalnu arapsku školu, da bi se kasnije upisao na Univerzitet u Egiptu kako bi studirao ekonomiju.

Osnivanje kompanije

Aliko Dangote je uvjek vrijedno radio. Svoju karijeru započeo je u ujakovoj kompaniji, a upravo će mu on 1977. godine pozajmiti početni kapital za osnivanje kompanije. Ipak, da nije bila riječ samo o ljubavi ujaka prema sestriću svjedoči i strogi rok od tri mjeseca za otplatu duga.

Svoju kompaniju Aliko je osnovao sa samo dvadeset godina. Njegova mala trgovačka firma je tokom vremena postala jedna od najvećih i najuticajnijih kompanija na afričkom kontinentu.

Ono što je Aliko uvidio jeste da je za uspješnu kompaniju veoma bitno razvijena distributivna mreža. Tako je stvorio ja distributivni kanal kako bi se njegova roba distribuirala brže od konkurentske.

Kako je vrijeme prolazilo, Dangnote grupa je bila sve uspješnija a svoju djelatnost je proširila i na obradu hrane i proizvodnju cementa. Veliki dio prihoda ove kompanije dolazi preko trgovine šećerom u Nigeriji i u izvjesnom smislu u tome drži monopol, a ona je i jedini distributer bezalkoholnih napitaka.

Aliko u fudbalu

U septembru ove godine procurile su glasine o Dangnoteovoj želji da kupi engleski Arsenal. Međutim, ubrzo su one opovrgnute u intervjuu koji je Dangnote dao u Njujorku, govoreći da su njegove finansije trenutno u potpunosti usmjerene ka ulaganju u infrastrukturni projekat vrijedan preko 20 milijardi dolara.

Kada je 2015. godine Dangnote počeo da se interesuje za kupovinu Arsenala, izazvao je žestoke kritike nigerijske javnosti koja je mislila da bi novac bio bolje iskorišćen ako bi se uložio u lokalni nigerijski klub, prije nego u strani.

Problem je u tome da ako bih kupio sve nigerijske klubove, naša zastava bi ostala u okvirima naše zemlje. Ali, kupovina Arsenala bi odvela našu zastavu dalje. Kao što kada god neko pomene Abramovića, Rusijino ime se uvjek pojavi“, izjavio je Dangote za Forbs.

Lažna smrt

Sa vijestima o kupovini Arsenala je stigla i glasina o njegovoj smrti. Međutim, čitava uzbuna je prekinuta kada je Dangnote u jednom tvitu opovrgao ove tvrdnje i dokazao da je živ i zdrav.

Vjeruje se da je ova vijest potekla sa jednog nejmačkog sajta, a navodi se da je Dangnote preminuo u Njemačkoj nakon kratke bolesti.

“Čio sam, zdrav i živ. Molim vas, ne obraćajte pažnju na zlonamjerne izveštaje koje žele da vas ubijede u suprotno”, pisalo je u tvitu.

Zanimljivo je d aoaj afrički biznismen ima petnaestoro djece, iz tri braka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *