Manjinski akcionari HTP Onogošt još čekaju novac

Dodajte komentar

Iz Udruženja manjinskih akcionara nikšićkog HTP Onogošt nedavno su se ponovo obratili Specijalnom državnom tužilaštvu i Tužilačkom savjetu zahtjevom da se, kako kažu, napokon postupi po njihovoj inicijativi.

Inicijativa se odnosi na ispitivanje krivične odgovornosti bivše i sadašnje stečajne uprave firme i više lica iz preduzeća i Privrednog suda. Kako je istakao potpredsjednik skupštine akcionara Milan Jauković, razlog za to je što smatraju da su oštećeni jer od prodaje imovine HTP Onogošt iz stečaja dioničari nijesu u potpunosti isplaćeni.

Jauković je naglasio da su dostavili i nalaz i mišljenje vještaka finansijske struke koji je urađen po nalogu zamjenika osnovnog državnog tužioca u Nikšiću.

Vještačenje je obavljeno za period od 2009. do avgusta prošle godine i utvrđeno je da je na računu stečajnog dužnika neraspodijeljeno 3,7 miliona eura. Kada se doda i iznos od 1,1 milion eura, za koliko je u maju ove godine prodat hotel Onogošt u Nikšiću, manjinske akcionare sleduje isplata od 4,8 miliona eura, ali taj novac nikako da dobijemo, rekao je Jauković.

Dioničari, njih oko 1.700, ni od stečajne uprave ni od Privrednog suda nijesu uspjeli da dobiju informaciju zbog čega novac još uvijek nije isilaćen, a od prodaje ioslednjeg objekta prošlo je skoro pola godine.

Ne tražimo ništa osim onog što nam pripada, odnosno za šta postoji relevantna dokumentacija, kao što je nalaz vještaka koji je potvrdio naše sumnje da smo kao manjinski dioničari oštećeni. Krajem septembra ove godine uputili smo urgenciju Tužilačkom savjetu i specijalnom državnom tužiocu Lidiji Vukčević i očekujemo da se u kratkom roku postupi po njoj, rekao je Jauković.

Manjinski akcionari nikšićkog HTP-a sredinom prošle godine podnijeli su nikšićkom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv bivšeg i sadašnjeg stečajnog upravnika preduzeća Dragana Smolovića i Ranka Radinovića, kao i drugih lica koja su u preduzeću obavljala funkcije izvršnog direktora i direktora finansijskog sektora. Za krivičnu odgovornost pomenutih Osnovno tužilaštvo nije našlo osnova, pa su se dioničari početkom ove godine obratili glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću i vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću.

Hotel Onogošt, koji se nalazi u centru Nikšića, poslednji je objekat HTP-a, a kupila ga je nikšićka privatna firma Komp komerc. Sredinom maja sa stečajnom Pravom i Privrednim sudom potpisali su kupoprodajni ugovor i uplatili novac, a zbog čega sredstva nijesu isplaćena manjinskim dioničarima nijesmo uspjeli da saznamo od stečajnog upravnika Ranka Radinović, koji juče nije odgovarao na naše telefonske pozive. Od prodaje imovine preduzeća akcionarima su u martu prošle godine isplaćena četiri miliona eura.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *