Nova fabrika Duvanskog kombinata će biti završena do marta

Dodajte komentar

U Novom duvanskom kombinatu Podgorica (NDKP) očekuju da će nova fabrika biti završena do marta naredne godine. Iz kompanije Zetagradnja očekuju da će NDKP napustiti prostorije starog Duvanskog kombinata u februaru.

Izgradnja nove fabrike teče po planu i biće završena u roku, do marta naredne godine. Naručena je čelična konstrukcija, koja se radi u Italiji i treba da stigne do kraja godine“, rekao je Pobjedi predsjednik odbora direktora NDKP-a Isat Boljević.

U NDKP je početkom jula počela proizvodnja, a Boljević navodi da se mjesečno proizvede 200 tona rezanog duvana.

Kompletna proizvodnja duvana se izvozi za Dubai, u našu matičnu firmu BMJ Industries iz Ujedinjenih Arapskih Emirata“, kazao je Boljević.

Iz NDKP-a je ranije navedeno da je proizvodnja kasnila zbog “katastrofalnog stanja” mašina, kao i da je u njihov remont uloženo milion eura, a stigla je i jedna nova mašina vrijedna 400 hiljada eura. Prema riječima Boljevića, u fabrici je trenutno zaposleno 88 radnika.

“Svim radnicima se redovno isplaćuju plate i doprinosi”, rekao je Boljević i dodao da je prosječna plata zaposlenih 500 eura.

Vlasnik podgoričke građevinske kompanije Zetagradnja Blagota Radović, koji je 2010. godine kupio Duvanski kombinat za 13,2 miliona eura, očekuje da NDKP napusti fabriku u februaru. On je naveo da je dobio početkom godine dozvolu za rušenje pogona bivšeg DKP-a.

Zetagradnja posjeduje građevinsku dozvolu za rušenje objekata DKP-a već sedam-osam mjeseci, ali još ne znamo kada bi rušenje moglo da počne“, rekao je Radović Pobjedi.

Ugovor o privatizaciji Novog duvanskog kombinata sa kompanijom BMJ zaključen je sredinom februara. Arapska kompanija jedina je dostavila ponudu na šesti tender za privatizaciju, odnosno dokapitalizaciju NDKP-a i ponudila ulaganja od 20 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *