Marihuana donosi Kaliforniji 20.000 poslova i 4,2 mlrd. dolara

Dodajte komentar

Legalizacija marihuane mogla bi u Kaliforniji otvoriti 20.000 radnih mjesta i donijeti 4,2 milijarde dolara prihoda, pokazuje studija univerziteta u Stocktonu objavljena mjesec dana uoči referenduma o legalizaciji.

Referendum o dopuštanju uživanja u toj lakoj drogi održaće se 8. novembra, a ispitivanja javnog mnijenja pokazuju kako će birači podržati prijedlog o legalizaciji.

Poslovnjaci mijenjaju stav

Studija o ekonomskoj isplativosti legalizacije koju je napravilo University of Pacific pokazuje kako Kalifornija, a posebno područje oko grada Sacramenta ima potencijal postati američko središte industrije kanabisa.

“Regija Sacramenta mora postati za kanabis ono što je Detroit bio za automobile u smislu proizvodnje i inovacije. Ovo područje ima mogućnost postati za marihuanu što je Napa za vino”, ističe za Reuters Daniel Conway, partner u kompaniji Truth Enterprises koja se bavi investiranjem u poslovanje s kanabisom.

Radi se o jednoj od stotinjak kalifornijskih kompanija koje su već zauzele startne pozicije na tržištu kanabisa i čije bi poslovanje pozitivan ishod referenduma trebalo da vine u nebo. Zbog te poslovne prilike Daniel Conway je napustio posao u kancelariji gradonačelnika Sacramenta, nekadašnje košarkaške zvijezde Kevina Johnsona.

Ako referendum u studenom prođe, Kalifornija će biti peta američka država koja dopušta uživanje u marihuani u “rekreativne svrhe”. To su već ranije učinile države Aljaska, Kolorado, Oregon i Washington. Korištenje u medicinske svrhe dopušteno je u još 19 država. Joshua Woods, izvršni direktor poslovne zajednice regije Sacramenta ističe kako studija univerziteta Stockton pruža prvi detaljan pregled potencijalnog ekonomskog uticaja marihuane na ekonomiju grada.

Cjelokupna poslovna zajednica danas gleda na to sasvim drugim očima. S toliko radnih mjesta koja se mogu otvoriti, jednostavno ne možete taj biznis ignorisati“, ističe Woods.

Poslovni dnevnik

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *