SAD i Libija potapaju cijene nafte

Dodajte komentar

Cijene nafte su danas nastavile pad pošto su američki proizvođači povećali proizvodnju, i budući da je tržište preplavio najveći sezonski nivo zaliha ove sirovine u najmanje tri decenije, javlja agencija Blumberg. Naftni fjučersi su oslabili u Njujorku čak 0,8 odsto, nakon klizanja naniže od 0,2 procenta u petak.

Bušenje sirove nafte u SAD je, prema izvještaju “Bejker Hjuza” objavljenom na internet stranici te kompanije, poraslo sedmu nedjelju uzastopno, dostigavši najviši nivo od februara ove godine.

Proizvodnja u Libiji, članici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), povećana je na 560.000 barela dnevno, prema izjavi zvaničnika Nacionalne naftne korporacije, u odnosu na prijavljeni nivo proizvodnje od 540.000 barela dnevno prošle nedjelje.

Američka “laka” nafta WTI za isporuke u novembru pala je čak za 41 cent na 49,94 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, dok se jutros u 9,30 časova u Londonu trgovala za 50,28 dolara.

WTI nafta je u petak oslabila za devet centi na 50,35 dolara. Ukupan obim trgovanja je u skladu sa 100-dnevnim prosjekom.

Sjevernomorska sirova nafta “brent” za decembarske isporuke pojeftinila je za 6,0 centi na 51,89 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa sa sjedištem u Londonu. Cijena “brernta” je u petak pala 0,2 procenta na 51,95 dolara.

Američki proizvođači su prošle nedjelje pokrenuli još četiri platforme, tako da su sada u funkciji ukupno 432 bušotine, navela je kompanija “Bejker Hjuz” u petak, dodajući da su naftaši od juna ove godine, kada je počela ekspanzija, uveli u proizvodnju više od 100 platformi.

Zalihe sirove nafte u SAD porasle su na 474 miliona barela do 7. oktobra, prema podacima Uprave za energetske informacije (EIA). To je najviši nivo za ovo doba godine otkako je EIA počela da objavljuje nedjeljne izveštaje 1982. godine, navodi “Blumberg”.

Odbor OPEK-a će se sastati kasnije ovog mjeseca kako bi pokušao da riješi razlike u stavovima o tome koliko svaka od članica naftnog kartela treba da pumpa, pri čemu je Libija među zemljama koje su izuzete od smanjenja proizvodnje, podsjeća njujorška agencija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *