Pregled štampe za 17. oktobar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Akcionari ne žele odugovlačenja

Sudija Privrednog suda Faruk Mušović zakazao je za 19. oktobar novo ročište po tužbi akcionara Zatvorenog investicionog fonda Eurofond za isplatu i otkup akcija nakon što je Apelacioni sud Crne Gore presudio da je rješenje o prekidu ovog sudskog postupka bilo nezakonito.

Direktori primaju previše

Finski ekonomista Bengt Holmstrom jedan od dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju, rekao je da su plate direktora potpuno izmakle kontroli i doprinijele su slomu američkog naftnog diva Enrona.

Ako standard raste što je korpa manja

Potrebe i standard četvoročlanog domaćinstva biće nerealno prikazani ako se usvoji nova metodologija minimalne potrošačke korpe, kazao je za “Vijesti” generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

Dnevne novine

Najveći regionalni skup krajem mjeseca u Budvi

Šesta Konferencija o ekonomiji Montenegro 2016, pod nazivom “Razvojne perspektive Zapadnog Balkana” biće održana 27. i 28. oktobra, u hotelu Splendid u Budvi.

U blokadi 15.310 firmi i preduzetnika

Ukupno 15.310 crnogorskih preduzeća i preduzetnika bilo je u blokadi na kraju septembra, što je 0,6 odsto više nego u avgustu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Naplaćeno 56,9 miliona prihoda

Službenici Uprave carina u septembru su naplatili neto 56,95 miliona eura prihoda, od čega se najviše odnosilo na porez na dodatu vrijednost (PDV) pri uvozu.

Dan

Odbijene prijave zbog pljačke građana

Nijedna od šest krivičnih prijava, od ukupno 11, koje je ranije podnio, a na zahtjev glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića početkom maja i obnovio predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Elektroprivrede Vasilije Miličković, neće biti procesuirana.

Unutrašnji dug 320 miliona eura

Ukupan unutrašnji dug države na kraju prošle godine iznosio je 320,29 miliona eura, podaci su iz predloga Zakona o završnom računu budžeta za 2015. godinu koji se nalazi na sajtu Skupštine.

Blokada zbog 615 miliona eura duga

U Crnoj Gori je na kraju septembra u blokadi bilo 15,31 hiljada preduzeća i preduzetnika, što je za 0,6 odsto više nego u avgustu, pokazuju podaci Centralne banke.

Pobjeda

Očekujemo niže cijene električne energije

Osnivanje Kancelarije za koordinisane aukcije u Jugoistočnoj Evropi (SEE CAO) doprinijelo je razvoju veleprodajnog tržišta električne energije i omogućilo slobodnu trgovinu i alokaciju prenosnih kapaciteta u regionu, čime je SEE CAO postao nezaobilazna stanica u trgovini električnom energijom u ovom dijelu Evrope, saopštio je u intervjuu Pobjedi izvršni direktor kompanije SEE CAO Aleksandar Mijušković.

Predstoji borba za zaštitu evropskih mora

Sva evropska mora izložena su velikom pritisku što nameće potrebu jačeg povezivanja naučnih aktivnosti i planiranja zaštite životne sredine sa donosiocima odluka kako bi se do 2020. godine umanjili efekti devastacije i uništavanja živog svijeta i staništa.

Zajedničkim projektima do boljeg standarda

Konferencija o ekonomiji Montenegro 2016, pod nazivom Razvojne perspektive Zapadnog Balkana, koju organizuje Privredna komora biće održana 27. i 28. oktobra u hotelu ,,Splendid u Budvi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *