Danas završni dogovori o Turskom toku

Dodajte komentar

Završni dogovori o izgradnji gasovoda za ruski prirodni gas preko Turske trebalo bi da budu okončani u danas, kad se u Istanbulu sastanu predsjednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, rekao je danas ruski ministar energetike Aleksander Novak.

U intervjuu agenciji Anadolija uoči Svjetskog kongresa energetike u Istanbulu, Novak je rekao da je formulacija međuvladinog sporazuma o izgradnji gasovoda Turski tok u velikoj mjeri dogovorena.

Očekuje se da će dvojica predsjednika potvrditi posvećenost planovima za Turski tok kojim bi se ruski gas dopremao ispod Crnog mora do Evrope kao i planove da Rusija izgradi prvu nuklearnu centralu u Turskoj, prenosi AFP.

Sastanak u Istanbulu će biti treći sastanak dvojice predsjednika nakon što su se Moskva i Ankara u junu dogovorile da normalizuju odnose poremećene turskim obaranjem ruskog vojnog aviona iznad Sirije u novembru 2015. godine.

Ekonomske sankcije nametnute Rusiji zbog Ukrajine, koje se postepeno ukidaju, nanijele su ozbiljne štete trgovini između Rusije i Turske, dok je zabrana čarter letova u Tursku, koja je sada ukinuta, znatno smanjila priliv ruskih turista u tu zemlju.

Putin i Erdogan će se sastati prvog dana Svjetskog energetskog kongresa koji okuplja aktere iz čitavog energetskog sektora.

Rusija i Turska i dalje nisu saglasne oko sukoba u Siriji gdje Moskva podržava režim predsjednika Bašara al Asada.

Ipak Turska, koja je prije nekoliko mjeseci oštro kritikovala Rusiju za ratne zločine u Siriji proteklih dana bila je vidno uzdržana povodom napada na pobunjeničke položaje u Alepu.

Analitičari odavno ukazuju da su Moskva i Ankara u stanju da pokažu pragmatizam i ostave sporove po strani kako bi se koncentrisali na stratešku saradnju koja uključuje cilj godišnje bilateralne trgovinske razmjene od 100 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *