Svakom petom japanskom radniku prijeti smrt od previše rada

Dodajte komentar

Jednoj petini radnika u Japanu prijeti smrt od previše rada, pokazala je najnovija vladina studija na temu ozloglašene naporne radne kulture u toj zemlji.

Svake godine se u Japanu bilježi na stotine smrtnih slučajeva povezanih sa pretjeranim radom, a ljudi umiru od moždanih i srčanih udara, kao i samoubistava, prenijela je agencija AFP.

Pored smrtnih slučajeva, radnike ugrožavaju i ozbiljni zdravstveni problemi, a taj trend je podstakao japansku javnost da od vlade zahtijeva da se pozabavi tim problemom.

Najnovija studija je dio prve “Bijele knjige” japanske vlade na temu “karošija“, odnosno smrti izazvane pretjeranim radom, koju je kabinet premijera Šinzo Abea usvojio u petak.

Iako se popularni imidž japanskih radnika, koji rade po čitav dan prije nego što naveče uhvate posljednji voz za povratak kući, polako mijenja, mnogi i dalje provode daleko više sati na poslu od svojih kolega iz drugih modernih privreda.

Studija je pokazala da je 22,7 odsto japanskih kompanija navelo da neki njihovi zaposleni mjesečno zabilježe i više od 80 prekovremenih sati rada, što je zvanični prag iznad kojeg opasnost od smrti izazvane prekomjernim radom postaje značajna.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *