BiH: Gubitke banaka saniraće dioničari i povjerioci, a ne poreski obveznici

Dodajte komentar

Sanaciju finansijskih gubitaka u problematičnim bankama u budućnosti neće obavljati mjerodavne institucije vlasti, i to na direktni teret poreskih  obveznika, već će to u prvom redu činiti dioničari, povjerioci banke.

Tako je odlučila federalna Vlada nakon višegodišnjih negativnih iskustava gdje su upravo institucije vlasti bile te koje su spašavale likvidnost propalih banaka, a da od toga niko na kraju nije imao koristi, već je rješavanje konkretnih problema uz milionske gubitke samo odgađano.

Uvođenje strožih kriterijuma za spas problematičnih banaka, ne samo u FBiH već i u čitavoj državi, traži i Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koja je i od entitetskih vlada i Vijeća ministara BiH jasno zatražila “rješenje pitanja problematičnih banaka”, pritom ne precizirajući koje su to banke.

Kako bi zadovoljila uslove MMF-a, ali i preporuke EU, Vlada FBiH uputila je u parlamentarnu proceduru Nacrt zakona o bankama nakon što je ocijenjeno kako postojeći mehanizmi nisu dovoljni ni odgovarajući za rješavanje problematičnih banaka i ne omogućavaju dovoljno brzu i efikasnu intervenciju nadležnih tijela, ne osiguravaju u potrebnoj mjeri održavanje ključnih funkcija banke, a tako ni očuvanje finansijske stabilnosti.

Zakon o bankama omogućava tijelu koje će ubuduće biti nadležno za restrukturiranje, odnosno Agenciji za bankarstvo FBiH, da raspolaže širim spektrom djelotvornih mjera, odnosno instrumenata koji omogućavaju pravovremenu i efikasnu intervenciju nad problematičnom bankom. Novi zakon, takođe, uređuje područja koja su se u poslovanju banaka pokazala manjkavim, kao što su jačanje korporativnog upravljanja, bolje interno upravljanje rizicima, uvođenje dodatnih zaštitnih slojeva kapitala, supervizija i drugo.

Zakon uspostavlja i pravni okvir za restrukturiranje banaka u Federaciji BiH radi preduzimanja mjera koje bi trebal da, u uslovima finansijske krize, spriječe ili ublaže nastupanje kriznih situacija kako kod pojedinačne banke tako i kod bankarskoga i finansijskog sistema u cjelini.

Riječ je i o uspostavljanju  okvira kojima se na najmanju mjeru svodi upotreba budžetskih i javnih sredstava, tako što će gubitke banke snositi najprije dioničari i povjerioci, uz ograničenje da oni ne mogu pretrpjeti veće gubitke od onih koje bi pretrpjeli u slučaju sprovođenja stečajnog postupka nad bankom.

Polovinom ove godine objavljeno je kako vlasti Republike Srpske i Federacije BiH sa Svjetskom bankom dogovaraju uspostavljanje Fonda za sanaciju banaka, detaljnu reviziju devet banaka, te smanjenje roka za isplatu depozita banaka u likvidaciji sa 60 na 30 dana.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *