Trump: “Brilijantno” sam koristio američke poreske zakone

Dodajte komentar

Republikanski kandidat za Bijelu kuću Donald Trump rekao je u ponedjeljak da je “briljantno koristio” američke poreske zakone kako bi smanjio iznos poreza koji mora platiti, te je ustvrdio da mu je to pomoglo da preživi teško razdoblje na tržištu nekretnina, prenose agencije.

Uspio sam da iskoristim poreske zakone ove zemlje i svoj poslovni instinkt kako bih se izbavio iz nekretninskog nereda … kad to većina drugih nije uspjela“, rekao je Trump na skupu u Pueblu u američkoj saveznoj državi Colorado.

Legalno sam koristio poreske zakone kako bih pomogao sebi, svojoj kompaniji, svojim dioničarima i svojim zaposlenima“, rekao je Trump, prenosi agencija dpa.

Bio je to prvi Trumpov komentar izvještaja New York Timesa koji je u izdanju od subote objavio da je republikanski kandidat na legalan način možda izbjegavao da plati porez punih 18 godina. Prema dokumentu koji je elektronskom poštom prošlog mjeseca poslat jednom od novinara NYT-a, Trump je 1995. u svojoj poreskoj prijavi naveo gubitak od skoro 916 miliona dolara, što mu je omogućilo neplaćanje poreza 18 godina.

Ne želi objaviti imovinsku karticu

Pitanje plaćanja poreza tog milijardera iz New Yorka je vrlo važno i istovremeno vrlo osjetljivo, tvrdi AFP, dodajući da Trump ponovo odbio da objavi svoju imovinsku karticu, kršeći tako dugu tradiciju američkih predsjedničkih kandidata. Za razliku od njega, njegova suparnica Hillary Clinton to je učinila. “Kakav to genije moraš biti da u jednoj godini izgubiš skoro milijardu dolara?”, upitala se Clinton komentirajući izvještaj NYT-a.

Prema pisanju New York Timesa, prijava kolosalnog gubitka od 916 miliona dolara bila je dovoljna da Trumpu omogući da na sasvim legalan način od svojih prihoda koji su podložni oporezivanju odbije svake godine 50 miliona dolara tokom 18 godina, tj. do 2013.

Trumpov politički tabor odmah je objavio saopštenje, ali u njemu ne spominje gubitak od 916 miliona dolara. U saopštenju stoji da je NYT došao u posjed spomenutog dokumenta na “ilegalan” način, nazvavši NYT “produženom rukom kampanje Hillary Clinton, Demokratske stranke i njihovih posebnih globalnih interesa“.

U saopštenju se takođe dodaje da je Trump “vješt poslovni čovjek” koji poznaje poresku politiku bolje od bilo koga tko se ikada kandidovao za američkog predsjednika.

Index

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *