Holandska bankarska grupacija ING ukida 7.000 radnih mjesta

Dodajte komentar

Najveća holandska kompanija za finansijske usluge ING Groep planira da ukine 7.000 radnih mjesta te pojača ulaganja u digitalne platforme kako bi uštedjela 900 miliona eura godišnje do 2021.

Uoči dana investitora, ING je u ponedjeljak objavio da je pod pritiskom da preduzme taj potez zbog regulatornih opterećenja i niskih kamatnih stopa, pridruživši se tako ostalim velikim bankama koje su najavile masovna otpuštanja zbog podizanja profitabilnosti.

ING će u idućih 5 godina uložiti 800 miliona eura u digitalne platforme, dok će u sljedećem tromjesečju izdvojiti za otpremnine milijardu eura.

Od najavljenih 7.000 otkaza, njih 1.000 odnosi se na radna mjesta kod dobavljača. ING Groep trenutno ima 52.000 radnika.

ING je veliki uspjeh postigao u Njemačkoj, s poslovnim modelom fokusiranim na održavanje male fizičke prisutnosti (putem poslovnica) te umjesto toga vođenje maloprodajne mreže isključivo on-line, čime je pridobio mnogo klijenata Deutsche Banka. U Holandiji i zemljama Beneluxa, gdje će biti najviše otkaza – u Belgiji 3.500, a u Holandiji 2.300, grupa će integrirati svoju podružnicu Belgian Recor Bank, drugu po veličini blegijsku banku, s ING-om, najavljeno je iz kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *