Akcije Deutsche banke na rekordno niskom nivou

Dodajte komentar

Akcije Deutsche banke pale su na rekordno nizak nivo, usljed zabrinutosti da bi njen rezervni kapital mogao da bude ugrožen zbog sve većeg broja pravnih sporova, među kojima je i sporna prodaja hartija od vrijednosti u SAD.

Akcije najveće njemačke banke pale su jutros u Frankfurtu za 4,2 odsto na 10,93 eura, što je njihova najniža vrijednost u istoriji, prenio je Blumberg. Deutsche banka bi mogla biti primorana da plati i 14 milijardi dolara zbog prodaje spornih hartija od vrijednosti u SAD. Njemačka banka je za namirenje ovih obaveza odvojila 5,5 milijardi eura.

Deutsche banka je u SAD među bankama koje su pod istragom da su uoči finansijske krize 2008. prodavale hartije od vrijednosti koje je predstavljane kao relativno bezbjedne, mada su sadržavale hipotekarne obveznice ljudi koji su teško mogli da ih otplate. Ta banka je takođe suočena i sa istragama o manipulaciji valutama, trgovini dragocenim metalima i milijardama dolara prebačenih iz Rusije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je isključila mogućnost državne pomoći Deutsche banci, u godini uoči parlamentarnih izvora, prenio je prošle nedjelje časopis Fokus pozivajući se na izvore iz vlade.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *