Senić: Izlazimo iz dužničkog ropstva

Dodajte komentar

Izmjene i dopune Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure stupaju na snagu danas, a predstavnik građana koji su uzeli ove kredite Dragan Senić kaže da “konačno izlaze iz dužničkog ropstva, odnosno živog blata u kome su bili ne svojom krivicom”.

Parlament je ovaj zakon, koji je u ime 39 poslanika podnio Nebojša Medojević (DF) jednoglasno usvojio 5. septembra ove godine.

Očekivanja

Vjerujem da će zakon biti sproveden, jer niko ne može biti iznad zakona. Do detalja je sve precizirano i nema prostora za manipulacije ni u jendom segmentu. Parlament je stao u zaštitu građana u odnosu na banku, koja je iz štetnog posla ostvarila ekstra profit. Banka ima pravo na kamatu, ali ne i na ekstra profit“, kaže Senić i dodaje da je u pitanju loša namjera banke i da je zbog neprimjene ranijeg zakona, nažalost, bilo i tragedija.

On podsjeća da je i prethodni zakon bio precizan, ali je bilo opstrukcija u njegovoj primjeni. I Ustavni sud je, dodaje, još u junu saopštio da se zakon odnosi na sve kredite. Zakon, podsjetimo, omogućava i svim građanima koji imaju kredite ne samo kod banke nego i faktoring kompanije Heta ili su ih otplatili prije vremena da mogu da ih konvertuju po kamatnoj stopi od 8,2 odsto godišnje. Dogovor oko ovog zakona je postignut nakon što je Medojević prihvatio korigovane amandmane DPS-a. Sastavni dio zakona postao je amandman DPS-a, koji se odnosi na to da se klijentima ne obračunava zatezna kamata. Dogovoreno je i da Heta ne može obračunavati kamatu.

Odmah nakon što je parlament usvojio zakon iz Adiko banke (bivše HAAB) koja je davala ove kredite, dopisom su upozorili predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića da su zabrinuti i najavili da će tražiti odštetu i međunarodnu arbitražu, odnosno tužiti državu Crnu Goru. Iz Adiko banke su takođe tada objasnili da će nova rješenja primorati banku da retroaktivno konvertuje kredite u švajcarskim francima, iako su ih klijenti u prošlosti dobrovoljno zatvorili ili već konvertovali u eure ili su bili zatvoreni u procesu prinudne naplate.