Kaznili banke zbog skupih naknada siromašnima

Dodajte komentar

Sukob sa potrošačima u Njemačkoj vrlo je često jako opasan sport. Posljednji u nizu kojima je zaprijetilo da to osjete na vlastitoj koži su uprave pet banaka i jedne štedionice koje je Savezna federacija centrala za zaštitu potrošača (VZBV) oštro opomenula da hitno smanje naknade socijalnim kategorijama građana za vođenje bankovnih računa.

Riječ je o tzv “bazičnim računima”, takvima koje banke moraju staviti na raspolaganje svim mušterijama, pa čak i beskućnicima ili izbjeglicama, kako bi im se omogućio pristup bezgotovinskim kretanjima novcem u Njemačkoj.

Ako klijenti za takve račune moraju platiti čak i više nego obični klijenti za svoje račune, to onda podriva takav plan“, izjavila je za SPON Christina Buchmüller, finsnsijski stručnjak iz VZBV-a.

Na VZBV-ovoj crnoj listi onih koji podrivaju vladin plan da u društvene i finansijske tokove društva vrate građane s ivice društva, nalaze se Deutsche Bank, Deutsche Postbank, Targobank, Sparkasse Holstein, Volksbank Karlsruhe te BBBank. VZBV banke optužuje da dio njih za takve račune siromašnih naplaćuje bitno veće naknade nego drugim mušterijama. Kod drugih je problem to što naplaćuju dodatne naknade onima koji svoje “bazične račune” žele zatvoriti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *