Južna Italija: Kako je mafija od sebe napravila biznis?

Dodajte komentar

Najpopularnija serija o mafiji u Italiji je Gomora, koja se bavi ovim fenomenom na jugu Italije. Do sada je prodata u 50 zemalja i prilično je crna kada u poređenju sa sličnim ostvarenjima. Njen autor Roberto Savioano se već godinama krije jer mafija želi njegovu smrt.

Kamora je za razliku od Koza Nostre mnogo manje na udaru vlasti, i njen glavni biznis je iskljčivo droga pa tako upravlja i najvećom “tržnicom” narkotika u južnoj Italiji.

Tajna uspjeha je u organizaciji poslovanja, jer Kamora može da zamijeni svaku veću korporaciju. Postoji top menadžer koji određuje strategiju, srednji menadžeri je razrađuju i krajnji izvršioci.

Kamora predstavlja labavu grupu od 158 bandi sa oko 500 članova u prosjeku i za kratko vrijeme može da skupi priličan broj “vojnika”.

Kada se stariji tipovi menadžera pobune protiv nekog proizvoda (poput droge početkom 1980-ih) zamijene ih mlađi i kooperativniji. Paolčo di Lauro koji je jedan od čelnika jedne od grupa i koji se nalazi u zatvoru razvio je i sistem franšize, gdje su distributeri ogdovorni za sve što se dešava na njihovoj teritoriji.

Postoje i tim bilding događaji, novi članovi se iniciraju u obredima a najuspješniji dobijaju zastrašujuća imena. Brinu se o porodicama ubijenih članova i lokalnoj zajednici, pa stanovnici u racijama staju na njihovu stranu.

Ipak opdgovorni su i za mnoge ekonomske štete – Napulj bi da nije njih bio velika turistička atrakcija na primjer.

Newsweek

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *