NLB u prodaju do kraja 2017. godine

Dodajte komentar

Slovenačka vlada u idućih godinu dana trebalo bi da proda 75 posto udjela u Novoj Ljubljanskoj banci. Procjene slovenačke vlade su optimistične pa neki očekuju vrijednost od čak 937 miliona eura, no to je nerealno.

Analitičari smatraju, s obzirom na opšte stanje evropskih, kako bi realno bilo očekivati do 675 miliona eura za 75% udjela.

Nova Ljubljanska banka (NLB) ostvarila je u prvoj polovini ove godine dobit od 69,5 miliona eura, što je 30 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, objavila je najveća slovenačka banka u državnom vlasništvu.

Banka je lani uz popust prodala nenaplativa potraživanja odnosno loše kredite, u nominalnoj vrijednosti pola milijarde eura.

Opseg loših kredita u NLB-u pao je za 1,4 posto i sredinom godine iznosio 1,75 milijardi eura. To je sada samo 17,9 posto od ukupnih kreditnih plasmana, a dobrom poslovanju s dobiti doprinijela je i proaktivna prodajna politika, saopšteno je iz najveće slovenačke banke.

NLB je do prije tri godine bila u teškoj kreditnoj i poslovnoj krizi te s velikim opterećenjima uslijed ogromnih novčanih rezervacija zbog loših kreditnih plasmana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *