Budućnost je stigla i donijela pametnu garderobu

Dodajte komentar

Istraživanje u Velikoj Britaniji je pokazalo da većina ljudi u svojim ormanima ima četiri puta više garderobe nego prije dvije decenije, ali da od svega toga oblačimo samo 20 odsto. To je bacanje novca, ali i vremena na odabir i kupovinu, zar ne?

Britanci, na primjer, godišnje kupe 2,15 miliona tona obuće i odjeće, a vrijednost robe koja im stoji u ormarima je čak 30 milijardi funti!

Naučnici Univerziteta u Birmigemu su znaju kako da riješe taj problem. Razvijaju tehnologiju za takozvanu pametnu garderobu koja će nam slati SMS poruke ako je duže vrijeme nismo nosili.

Oni koji budu ignorisali te poruke, čeka sljedeće obavještenje – od organizacije koja se bavi reciklažom tekstila, a kojoj je vaša zapostavljena haljina, takođe poslala poruku, piše “Dejli mejl”.

I ne samo to. Ista ta haljina će moći samu sebe da ponudi na onlajn aukcijsku prodaju!

Pitate se tako?

Tako što će svaki pametni artikal imati nevidljivi čip koji će biti zadužen za slanje poruka. Taj čip, naravno, neće da žulja onoga ko tu garderobu bude nosio, moći će da se pere i pegla.

Cilj ovog projekta je da se utiče na svijest ljudi, naročito onih koji garderobu kupuju impulsivno, da se otarase te loše navike i da novac i svoje vrijeme, troše na neke druge, pametnije stvari.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *