Osam trikova za Gmail na Androidu koji će vam trebati

Dodajte komentar

Googleov servis za e-poštu postao je sveprisutan i na pametnim telefonima. Ovih devet funkcija biće vam od velike pomoći pri upravljanju mailom u pokretu.

Pregledajte nepročitane poruke

Imate li prenatrpano elektronsko poštansko sanduče, potraga za starijim nepročitanim porukama može biti zahtevna. U aplikaciji Gmail za Android ne postoji dugme koje će vam ponuditi pregled samo nepročitanih poruka, ali postoji način na koji to možete postići.

Kucnite po sličici tražilice i ukucajte is:unread. Dobićete listu poruka koje niste još otvorili. Dodate li u upit još neku riječ, recimo ljetovanje, prikazaće nepročitane poruke koje sadrže tu riječ.

Pretražujte pametnije

Postoji još funkcija kao što je is:, pomoću kojih možete olakšati i ubrzati pretragu. Google na svojim stranicama ima njihovu celu listu.

Evo nekoliko naročito korisnih:

from:[ime], to:[ime], cc:[ime] – pretražujte e-poštu po pošiljaocu ili primaocu.

+[reč], -[reč] – pretražujte po tačno određenoj riječi ili je isključite iz pretrage.

after:[gggg/mm/dd], before:[gggg/mm/dd] – pretražite poruke poslate ili primljene prije ili nakon određenog datuma.

older_than:[vreme], newer_than:[vreme] – pretražujte poruke starije od 2d (dva dana), 3m (tri mjeseca), 4y (četiri godine)…

has:attachment, filename:[tip datoteke] – pretražujte po prilogu ili specifičnom tipu datoteke.

Možete im dodavati ključne riječi ili ih kombinovati. Na primjer, newer_than:7d has:attachment report će tražiti e-poštu ne stariju od sedam dana koja ima priloge i koja sadrži reč report.

Upravljajte pokretima

Možete brzo preletjeti svu vašu poštu tako što ćete otvoriti jednu poruku i potom listati pokretom prema lijevo, kao da okrećete stranicu e-knjige.

Poruke možete počistiti iz sandučića tako što ćete ih pokretom pomeriti prema ivici ekrana. Po početnim postavkama to će arhivirati poruku, što možete promijeniti na brisanje u postavkama. Uklonite li potezom prsta poruku s oznakom, ona će biti uklonjena a poruka arhivirana.

Odaberite više poruka odjednom

Vjerovatno znate da možete da oderete više poruka odjednom u e-sandučiću tako što ćete dugo pritisnuti jednu i potom kucnuti po drugima. Međutim isto ćete postići ako kuckate po šarenim kružićima na lijevoj strani.

Oblikujte svoje poruke

Želite li da obogatite e-poštu koju šaljete s mobilnog formatiranjem, na raspolaganju su vam osnovni alati. Kako biste došli do njih, dugo pritisnite prozor Compose dok kucate e-poštu i odaberite Format.

Pojaviće se ove opcije:

Bold
Italic
Underline
Text color
Text background color
Clear formatting

Riješite se beskonačnih prepiski

Našli ste se u prepisci koja vas se ne tiče, a kojoj se ne nazire kraj, ali ipak želite da je sačuvate? Postoji rješenje. Otvorite jednu od poruka, kucnite na meni s tri tačkice i odaberite Mute. Svi od tog trenutka pristigli odgovori na tu konkretnu prepisku će automatski biti arhivirani.

Dodajte korisničke naloge koji nisu Gmail

Gmailom možete upravljati i e-poštom koja stiže na servise koji nisu u vlasništvu Googlea.

Otvorite aplikaciju, pa sidebar, i kucnite po strelici usmjerenoj dolje, a koja se nalazi uz naziv vašeg korisničkog naloga. Tamo ćete naći podršku za korisničke naloge na Exchangeu, Microsoftov i Yahooov webmail, kao i mogućnost konfiguracije bilo kog POP ili IMAP računa.

Podijelite sadržaj e-maila s drugim aplikacijama

Šta ako poželite da odložite e-poštu u aplikaciju poput Evernotea? To ćete postići dugim pritiskom na riječ u sklopu poruke. Pojaviće se mali plavi tabovi na svakoj strani riječi.

Razvucite ih kako biste označili tekst koji želite da odložite. Potom odaberite Share s malog menija koji će se pojaviti odmah iznad i odaberite aplikaciju u koju ga želite odložiti.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *