Banka Slovenije objavila preporuke bankama o stambenom kreditiranju

Dodajte komentar

Banka Slovenije izdala je više preporuka kako bi banke i njihove klijente upozorila na potencijalne rizike pri budućem kreditiranju u situaciji pada kamatnih stopa i ponovnog oživljavanja tržišta nekretninama.

Preporuke su uvedene kao mjera predostrožnosti i njima se ne utiče na poslovnu politiku banaka, a trenutno je stanje na kreditnom tržištu stabilno i bez rizika za opštu finansijsku stabilnost, navela jebanka u saopštenju.

Budući da je stambeno kreditiranje segment koji je jako izložen potencijalnim sistemskim rizicima u početku novog finansijskog ciklusa, banke bi se prema preporukama trebale držati kriterija da godišnji troškovi servisiranja duga kod klijenata s dohodcima manjim od od 1700 eura mjesečno ne prelaze 50 posto njihovih primanja, a kod onih čija su mjesečna primanja iznad 1700 eura najviša mjesečna rata ne bi smjela prelaziti 67 posto plate.

Centralna banka preporučila je i odnos između izvršenja prava na nekretninu koja se kreditira i odobrenog kredita, pa preporučuje da taj odnos ne prelazi 80 posto.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *