Banke se pripremaju za “ekonomsku nuklearnu zimu”

Dodajte komentar

Slabe korporativne zarade, bankarska kriza i Bregzit prisiljavaju banke da se pripreme za najgori mogući scenario u drugoj polovini godine, rekao je za američku televiziju CNBC Lait Kalaf, analitičar “Hargreaves Lansdown”-a.

Banke se pripremaju za ekonomsku nuklearnu zimu. Pokretanje člana 50. EU i referendumi u drugim evropskim zemljama mogli bi da prouzrokuju pad eura i funte na ispod 1,20 dolara. Banke su spremne na sve“, kazao je Kalaf.

Nakon što su Britanci izglasali izlazak iz EU, počele su priče da bi i druge evropske zemlje, poput Francuske i Holandije, mogle da organizuju slične referendume.

Tržišta mrze nesigurnost, a događaji ove godine su nažalost stvorili mnogo misterije oko toga šta će se sljedeće desiti“, dodao je Kalaf.

Akcije velikih banaka strmoglavo su pale od početka godine – Dojče banka je izgubila 45 odsto vrijenosti, “Credit Suisse” 41, a “Royal Bank of Scotland” 35. Neizvjesnost i nestabilnost je primijećena u svim oblastima privrede, od rudarstva do automobilske industrije.

Do sada, Bregzit je bio najveća neizvjesnost na svjetskim finansijskim tržištima.

Mislim da će u drugoj polovini godine najveća neizvjesnost biti Bregzit, iako će taj proces trajati dvije ili tri godine, pa će kompanije najvjerovatnije zasukati rukave i nastaviti sa biznisom“, rekao je Kalaf.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *