Pregled štampe za 26. avgust: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Imaće prava, ali u novim stečajevima

Clan novog Zakona o stečaju, prema kojem će radnici angažovani u firmama u stečaju imati prava iz Zakona o radu, važiče samo za zaposlene u preduzećima u kojima je stečaj uveden nakon 20. avgusta ove godine kada je izmjena ovog zakona stupila na snagu.

Dobro se jede i pije kad plaćaju građani

Državni službenici najviše vole da o trošku građana jedu i piju u restoranima Per Sempre, Pod volat, Neros, Voda u kršu, Đardinu, Hemeri, UTIP Crna Gora, Ramadi, Staroj kući. Speedy Pizza…, pokazuju podaci sa analitičkih kartica državnog trezora od 12. jula do 10. avgusta ove godine.

Bolnica Meljine opet blokirana

Bolnica Meljine od ‘ Vlade je dobila irješenje o novoj blokadi računa, na iznos od 114,000 eura za poreze i doprinose, saopšteno je iz Atlas grupe.

Kako su naveli, konzorcijum vlasnika bolnice učiniće sve što može da ni ova blokada ne bude smetnja daljem normalnom funkcionisanju bolnice.

Blokiraće grad, pa magistralu na Zabjelu

Bivši radnici KAP-a koji potražuju 5,45 miliona eura za otpremnine, u sa Zakonom o izmirenju obaveza prema njima, blokirali su juče od 10 sati do 17.30 raskrsnicu kod hotela Crna Gora i mjesto gdje se spajaju Bulevar Svetog Petra Cetinjskog i Ulica Stanka Dragojevića.

Dnevne novine

CBCG: Pale kamatne stope

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u maju je pala 0,08 procentnih poena i iznosila je 8,16 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Od digitalizacije u državnu kasu se slilo 50,6 miliona eura

Prihodima digitalne dividende se čuva stabilnost javnih finansija, smatra potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Vujica Lazović.

Nedavno je završena procedura dodjele radio frekvencijskog spektra od čega će država, kako je istakao Lazović, imati korist. U državnu kasu, od procesa digitalizacije, slilo se 50.650.000 eura.

Zarade radnicima mi ispalćujemo

Netačna je izjava da je Vlada Crne Gore zaslužna što su isplaćene dvije plate ljekarima i ostalom osoblju bolnice Meljine, saopšteno je iz Atlas grupe.

“Sve obaveze bolnice Meljine, uključujući i obaveze prema zaposlenima, isplaćuju konzorcijum vlasnik bolnice iz redovnih prihoda, kao i prethodnih godina”, tvrde u Atlas grupi.

Ne znam zašto se Konjević žali na poresku politiku

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović ne sjeća se da je neko iz Vlade u prethodnom periodu imao primjedbe na optimizaciju poreske politike, kao što je to nedavno imao ministar finansija u Vladi izbornog povjerenja Raško Konjević.

Dan

Gvozdenović omogućio povlastice

Smanjenje poreske stope na sedam odsto na ugostiteljske usluge za hotele visoke kategorije ne stvara negativan finansijski efekat, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović i dodao da će se taj resor zalagati za dalju optimizaciju poreske politike.

Džigiju koncesija za kazino u Hiltonu do 2022. godine

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila odluku o prestanku privremenog mirovanja prava i obaveza po osnovu Ugovora o koncesiji za priređivanje posebnih igara na sreću u kazinu hotela “Crna Gora u Podgorici.

Nije prihvaćen predlog SNP

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila mišljenje Ministarstva rada i socijalnog staranja vezano za dopune Zakona o PIO, koje je podnio poslanik Srđan Milić (SNP).
Milić je predložio da se starosna penzija utvrđuje od prosjeka zarada, odnosno osnovica osiguranja ostvarenih u 15 godina staža osiguranja u kojima je uplaćena najveća stopa doprinosa, ako je to povoljnije za osiguranika.

Danas blokada magistrale

Penzioneri Kombinata aluminijuma blokiraće magistralu kod kružnog toka na Zabjelu danas u podne, jer Vlada na jučerašnjoj sjednici nije razmatrala predlog o isplati otpremnina koje čekaju već mjesecima.

Pobjeda

Prijave protiv SG banke, Rokšpeda, Telenora

Podnijećemo prijave protiv Telenora, Sosijete ženeral Montenegro banke i Rokšpeda, a specijalnom tužiocu Milivoju Katniću sam predočio dokumente u kojima postoje indicije daje kod tih subjekata nezakonito kontrolisana naplata poreskog duga, izjavio je potpredsjednik Vlade Milorad Vujović na konferenciji za novinare.

Od tunela Sozina za 11 godina 83,6 miliona

Kompanija Monteput, koja gazduje tune lom Sozina, od otvaranja tunela 2005. godine, od putarine je prihodovala 83,6 miliona eura, saopštio je izvršni direktor kompanije Osman Nurković.

Otvorili osmu poslovnicu

Lovćen banka juče je u Podgorici otvorila novu filijalu, na uglu Bulevara Ivana Crnojevića i Ulice 19. decembra.

Na sjeveru niži porez u najavi

Smanjenje poreske stope na sedam odsto za hotele visoke kategorije ne stvara negativan finansijski efekat, saopštio je ministar turizma Branimir Gvozdenović i dodao da je to prva faza.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *