Savjet CBCG protiv izmjena Zakona o konverziji kredita u francima u eure

1 komentar

Novopredložena rješenja vezana za Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eura stavila bi u neravnopravan položaj korisnike kredita, onemogućila dosljednu primjenu metodologije koja se koristi prilikom obračuna obaveza korisnika kredita i dovela do revizije konverzija sprovedenih u skladu sa važećim zakonom, smatra Savjet Centralne banke Crne Gore. 

Savjet je danas održao sjednicu kojom je predsjedavao guverner Milojica Dakić na kojoj je razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama pomenutog, gdje su ostali pri ranije iznijetim načelnim stavovima Centralne banke na prvu verziju ovog dokumenta iz jula.

“Predložena rješenja sadrže niz nejasnoća i kontradiktornosti koje bi, u slučaju usvajanja, onemogućile njihovu adekvatnu primjenu i dodatno izazvale niz dilema i teškoće prilikom primjene u praksi”, konstatovali su na sjednici.

Takođe, Savjet je zaključio da, ukoliko se zakonodavac opredijeli da usvoji predložene izmjene i dopune Zakona o konverziji kredita u švajcarskim u eure, iz gore navedenih razloga, neophodno je tekst Prijedloga ovog zakona izmijeniti.

“Utom cilju, Centralna banka je predložila odgovarajuće izmjene u formi amandmana, koji bi mogli biti predloženi od strane ovlašćenog predlagača”, zaključio je Savjet na sjednici.

Na ovom LINKU možete pogledati detaljno mišljenje CBCG za Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Vrijednosni sudovi ove pretplacene ekipe dosadnjih djedova ne treba uzimati za ozbiljno za ovakve naslove. Svih 37 strana nisu zastita klijenata nego zastita banke, ali tako su oni uvijek shvatali svoj posao, ne kao stvarnu regulaciju trzista nego kao usluznost prema finansijerima a kroz bijeg u sudsku granu vlasti. Ovo nikada nisu bili dobri ugovori, i dalje ne vide da su odgovorni zasto je ovakav nebankarski proizvod stigao na trziste pa bi sudije trebale da rijese nesto sto su sami zakuvali precutkivanjem u korist direktora banke.

    U 37 strana ima par kvalitetnih predloga, posebno u dijelu usaglasenja metodologije, i to poslanici trebaju stvarno da uzmu u obzir i da se zakon primijeni u punom kapacitetu. Ali, ako se misljenje pravda sa 37 strana, od kojih su 15 strana primjeri obracuna, onda stvarno nesto dobro nije u redu sa CB CG. A, koliko nije dobro vidi se u svakoj boldovanoj rijeci koja bi kao trebala da predstavlja strukovni stav – evo konkretnog dokaza koliko neoliberalaca spava u CB CG jer je to (boldovanje) mehanizam koji ne dokazuije argumente nego ih cini smijesnim. Dobro je da su odustali od usklicnika, to bi tek onda bilo totalno prljanje institucije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *