Otišla iz Goldman Sachs-a i počela svoj biznis

Dodajte komentar

Becca Brown je imala vrlo uspješnu karijeru, a onda je riješila da se otisne u preduzetničke vode, i u tome uspjela.

Njeni roditelji su bili preduzetničkog duha, i to su prenosili na svoju djecu. Becca je tokom djetinjstva komšijama čuvala kućne ljubimce, prodavala cvijeće i davala časove. Univerzitetsku diplomu je zaradila na Harvardu, a onda se zaposlila kao analitičar u investicionoj banci Goldman Sachs.

U međuvremenu je završila MBA program iz finansija i preduzetništva na Univerzitetu Kolumbija. Imala je zadatak da napiše biznis plan. I tu se rodila ideja.

Za matursko veče u srednjoj školi, htjeli smo da se slikamo sa roditeljima na travnjaku. Štikle su neprestano tonule u zemlju i nisam mogla da stojim. Na kraju smo morali da se slikamo na stepeništu. Moje satenske štikle bile uništene, i to mi se dugoročno urezalo u sjećanje”, kaže Brown za Business Insider.

Kada je koleginici Monici Ferguson iz Goldman Sachs-a ispričala za ideju o gumenim dodacima za štikle, ona se odmah prisjetila svojih nezgodnih situacija na otvorenim zabavama i vjenčanjima.

Odlučile su da naprave rješenje u obliku gumenog dodatka za štikle, i nazvale ga Solemates (od ‘sole mates’ – srodne duše).

U početku su nastavile da rade za Goldman Sachs, ali su kasnije obije dale otkaz i radile na patentu puno radno vrijeme.

Iako su prijatelji i porodica bili skeptični, podržali su ih u njihovom naumu. Danas se Solemates dodaci za štikle prodaju u više od 3 hiljade radnji širom sveijta, kao i na velikim online prodavnicama kao što su Amazon i Zappos.

Kompanija je prodala nekoliko stotina hiljada pari malih plastičnih dodataka koje se stavljaju na štikle i sprečavaju ih da utonu u meku zemlju ili pukotine na putu.

Započinjanje sopstvenog biznisa je teško:

Osjećaj je kao da skačete iz aviona. Dok niste sigurni kako se osjećate, a istovremeno ste uzbuđeni”, kaže ova uspješna preduzetnica.

Pratite svoju strast, ali ne budite slijepi. Koristite mozak.”

Ona dodaje da je najveća razlika prelazak u potpuno novu industriju. Iz finansija u proizvodnju i trgovinu, dok su prodaja i marketing sličnosti. Iz koroporativnog okruženja joj nedostaje stabilnost i infrastruktura karakteristična za velike organizacije.

Za one koji namjeravaju da postanu preduzetnici, Brown poručuje:

Pratite svoju strast, ali ne budite slijepi. Koristite mozak. Započinjanje biznisa je teško, i radićete više nego ikada ranije, ali potpuno drugačije. Napravite plan, poređajte patke u red i budite sigurni da ste spremni.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *