Žiranti podnose krivičnu prijavu protiv 20 banaka u BiH

Dodajte komentar

Udruženje za zaštitu žiranata u BiH prezentovalo je juče u Modriči prvu kolektivnu krivičnu prijavu protiv 20 banaka i mikrokreditnih organizacija u BiH zbog, kako navode, jedne od najmasovnijih prevara u istoriji pravosuđa BiH.

Prijava će biti podnesena Tužilaštvu BiH.

Član Upravnog odbora Miko Nikić izjavio je da je ovo udruženje utvrdilo da su banke sa područja cijele BiH odobrile 140 kredita za 6 porodica sa područja opština Šamac, Brod, Modriča, Derventa i Doboj, koje zato nisu imale zakonskog osnova.

“Radi se o ljudima, koji su bili kreditno nesposobni, na birou ili uopšte nigdje nisu bili registrovani, a uspjeli su da podignu više od dva miliona maraka. Time su ugrozili egzistenciju više od 250 ljudi, koji su im bili žiranti”, izjavio je Nikić.

Nikić je naglasio, da Udruženje ima puno povjerenje u rad Tužilaštva BiH i nadaju se da će ova institucija uzeti u razmatranje njihovu prijavu. Očekuju da njihova prijava potakne i zakonodavce u BiH da ispitaju rad stranih banaka i “ukoliko se utvrdi nezakonitost u ovih 140 slučajeva, da im oduzmu dozvole za rad”.

Risto Kuzmanović, koji je kao žirant vratio više od 40 hiljada KM za dvije porodice iz Modriče, apelovao je na institucije da se konačno ovog teđkog posla i da zaštite žirante.

Radovan Bajić, predsjednik Udruženja banaka BiH, nije želio da komentariše navode Udruženja za zaštitu žiranata, ističući da je riječ o paušalnim procjenama.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *