Tvorci igrice “Pokemon Go” dnevno zarade 10 miliona dolara

Dodajte komentar

Kompanija Niantic koja stoji iza iznimno popularne mobilne video-igre Pokemon Go koja sve više postaje društveni fenomen krenula je u potragu za novim sponzorima radi dodatnog ojačavanja prihoda.

Kako je Reutersu otkrio izvršni direktor John Hanke, kompanija je u pregovorima s nekoliko kompanija zainteresovanim za partnerstvo poput onog koje je s Nianticom sklopila japanska podružnica McDonald's-a.

Nove prilike

Zahvaljujući tome, u 3000 McDonald's restorana u Japanu mogu se pronaći Pokemoni što privlači igrače, a time i raste prihod tog globalnog lanca restorana brze hrane. Takva plaćena sponzorstva mogu smanjiti Nianticovu zavisnost od prihoda od same aplikacije, dodao je Hanke tokom konferencije GamesBeat 2016 koja se ove nedjelje održavala u Kaliforniji. Igra je ostvarila ogroman uspjeh nakon lansiranja 6. jula zbog čega milioni igrača širom svijeta svojim telefonima po ulicama, parkovima, trgovačkim centrima i restoranima hvataju Pokemone.

Prema podacima analitičke kuće App Annie, igra je do sada preuzeta 100 miliona puta, a dnevno donosi prihod od 10 miliona dolara.

Podsjetimo, igra se temelji na proširenoj stvarnosti gdje igrači kamerom svog telefona u stvarnom svijetu uočavaju likove Pokemona te ih skupljaju. Međutim, kako se u žaru igre igrači često znaju naći na opasnim mjestima, poput ivice provalija ili željezničkih pruga, izdavač igre morao je izdati nekoliko sigurnosnih upozorenja. No, Niantic i japanski Nintendo koji indirektno drži izdavačka prava na Pokemone shvatili su da je to nova poslovna prilika. Kako je izjavio John Hanke, u toku je razvoj uređaja koji će upozoravati igrače na okružje kojim prolaze dok igraju. Naime, Nintendo razvija uređaj koji će se moći nositi poput ručnog sata, a igrače će upozoravati na prisutnost Pokemona.

Na taj način igrači neće morati stalno da gledaju u telefon čime bi se povećala njihova sigurnost. Osim sigurnosti, to će zasigurno povećati i prihode kompanija koje stoje iza ovog fenomena. Lansiranje uređaja predviđeno je za sljedeći mjesec. Analitičari App Anniea ističu kako je Pokemon Go donio evoluciju u industriju igara, globalno vrijednu gotovo 37 milijardi dolara. Dnevni prihod od 10 miliona dolara do sada je nezabilježen. Naime, u Japanu vrlo popularna igra Puzzle & Dragons tokom 2013. je dnevno donosila 3,75 miliona dolara čime je branša bila šokirana. No, ono što je posebno zanimljivo je činjenica da Pokemon Go ne utiče na pad prihoda ostalih mobilnih igara, tvrdi Sameer Singh, analitičar App Anniea.

Blagoslov za Nintendo

Prema našim podacima, Pokemon Go nije imao značajniji uticaj na dnevne prihode ostalih igara dostupnih na Google Playu i iOS-u. Dnevni prihod ostalih igara pao je odmah po lansiranju Pokemon Go u SAD-u, ali se u roku od nekoliko dana vratio na ranije nivoe“, ističe Singh.

U cjelini, to i nije posebno iznenađujuće s obzirom da većina prihoda od igara dolazi od malog broja korisnika“, pojašnjava Singh.

Lansiranje igre izrazito se pozitivno odrazilo na vrijednost Nintenda na berzi. Dionica te kompanije sada vrijedi 45 posto više nego prije lansiranja Pokemon Go. Ni jedna igra u Nintendovom portfoliju – čak ni popularni Super Mario – nije imala takav pozitivan uticaj na kretanje Nintendove dionice.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *