App Store u julu zaradio rekordnih 50 miliona dolara

Dodajte komentar

Appleov App Store prošloga je mjeseca ostvario rekordne finansijske rezultate. Ovim je povodom izvršni direktor Applea Tim Cook objavio tvit u kojem kaže da su “developeri App Storea su zaradili više od 50 miliona dolara! Čestitke na uspjehu i inspirirajućoj kreativnosti”.

Doduše, za fantastične finansijske rezultate App Storea u dobroj je mjeri zaslužan i Pokemon GO, mobilna videoigra Nintenda koja je u svega mjesec dana od lansiranja prerasla u apsolutni globalni fenomen.

Rekordni broj instalacija

Apple je naime objavio da je u prvih nedjelja dana aplikacija Pokemon Go oborila rekord po broju instaliranja na iPhone i iPad uređaje. Pokemon u nedjelju dana ne samo da je rekorder App Storea, nego je svrgnuo s trona Candy Crush Sagu postao i najveća mobilna igra u istoriji Amerike, a broj lovaca na Pokemone je u samo dva dana prestao korisničku bazu Twittera.

sasaa

Prema podacima SensorTowera, korisnici su Pokemone igrali oko pola sata u prosjeku, a ko zna koliko bi ta minutaža iznosila da serveri igre ne padaju zbog preopterećenosti. Kako Pokemon Go svoj prihod generiše kroz kupovinu unutar same igre, od čega Apple naplaćuje 30 posto.

Kako piše TechCrunch, SensorTower objavio je i podatak prema kojem su Pokemoni u manje od mjesec dana ostvarili ukupne prihode od nevjerovatnih 160 miliona dolara. Prema procjenama investicione kuće Needham, ako potraje Pokemon histerija, Apple bi u sljedeće dvije godine zahvaljujući Pokemon Go igri mogao zaraditi tri milijarde dolara.

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *