Kuvajt u šoku: Cijena benzina skočila na 0,49 eura

Dodajte komentar

Glavna vijest u medijima Kuvajta danas je povećanje cijene benzina. To je prvo povećanje posle nekoliko godina, jer su svi susjedi te zemlje Zaliva to učinili da bi dopunili budžete oštećene padom cijena nafte u svijetu.

Vlada Kuvajta je saopštila u ponedjeljak da će benzin “premijum” od 1. septembra biti skuplji za čak 83 odsto. Nova cijena litra tog benzina je 0,165 kuvaktskih dinara (0,49 eura).

Najjeftinija vrsta, običan benzin, poskupjeće za 41 odsto, na 0,25 eura za litar, a benzin srednje oktanske vrijednosti za 61 procenat, na 0,31 euro za litar.

Bahren, Oman, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su ranije već povećali cijene benzina jer je cijena sirove nafte bila opala na oko 40 dolara za barel.

Cijene benzina u naftom bogatom Kuvajtu su decenijama subvencionisane što njegovi stanovnici smatraju svojim nacionalnim pravom, te je za njih poskupljenje znak ozbiljnih finansijskih teškoća tog emirata.

Medjunarodni monetarni fond je nedavno procijenio da Vlada Kuvajta iz budžeta subvencionira energente i usluge vodovoda sa 2,3 mlijarde kuvajtskih dinara (6,8 milijardi eura) godišnje.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *