Azijska tržišta na najvišim nivoima u osam mjeseci

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u petak cijene dionica porasle peti dan zaredom, dosegnuvši najviše nivoe u osam mjeseci, jer su ulagače ohrabrili novi rekordi na Wall Streetu i brži rast kineske ekonomije nego što se očekivalo.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,4 i 0,6 posto.

U Šangaju indeksi stagniraju, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,9 posto, dosegnuvši najvišu nivo od septembra.

Azijske ulagače ohrabrio je nastavak rasta cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu su S&P 500 i Dow Jones indeks juče dostigli nove najviše nivoe u istoriji.
Pozitivno je na tržište uticao i podatak da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao 6,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. To je isti rast kao i u prethodnom tromjesečju i brži u odnosu na 6,6 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Stabilizacija rasta druge po veličini svjetske ekonomije, nakon višegodišnjeg usporavanja, zahvaljuje se pojačanoj državnoj potrošnji i drugim podsticajnim mjerama monetarnih i fiskalnih vlasti.

Podaci ukazuju na stabilizaciju, što ohrabruje. Ipak, investicije javnog sektora i tržište nekretnina usporavaju, stoga i u drugom dijelu godine očekujemo velike izazove“, kaže Julian Wang iz HSBC banke.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *