Kreće projekat “Sva čuda Crne Gore”

Dodajte komentar

Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspisaće u nedjelju javni poziv u okviru projekta “Sva čuda Crne Gore” i pozvati sve građane i druge subjekte da dostave ideje u cilju oživljavanja interesovanja za turistički neafimisane i nepoznate crnogorske lokacije.

Ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović, kazao je da projekat ima za cilj diversifikovanje turističke ponude i bolji turistički rezultat, kao i da obnovi neke zaboravljene priče o raznim događajima i legendama.

Javni poziv će trajati mjesec, a ako bude potrebno može se i produžiti i realizovati u više faza. Takođe, želimo da dio tih ideja pretvorimo u biznis“, rekao je Gvozdenović, koji je potpisao Memorandum o saradnji na tom projektu sa predsjednikom Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda (IRF), Zoranom Vukčevićem.

Gvozdenović je naveo da su specifični ciljevi projekta podizanje nivoa prepoznatljivosti crnogorskih lokaliteta, ekonomska valorizacija prirodnih bogatstava i razvoj nove ponude.

Projekat podrazumijeva otkup priča, anegdota, istorijskih događaja i činjenica i fotografija iz Crne Gore. Puno očekujem od ljudi iz lokalnih turističkih organizacija, vodiča, obrazovnih institucija, analitičara, istoričara, a naša obaveza je da to upakujemo u elektronske i druge knjige“, objasnio je Gvozdenović.

On je pozvao sve da dodatno prikažu kraj u kojem žive sa određenim pričama, pri čemu se može pomoći da to mjesto dobije dodatnu valorizaciju.

Poziv će dopuštati dostavljanje predloga za uvrštenje određenog lokaliteta na listu Sva čuda Crne Gore, konkretizovanih ideja turističkog oplemenjivanja novih lokaliteta, kao i biznis-inicijative koje podrazumijevaju spremnost aplikanata da ih uz subvencije i druge forme podrške realizuju i tako konkretizuju povećanje turističkih atraktivnosti određene lokacije“, precizirao je Gvozdenović.

On je naveo da se jedna aplikacija može odnositi na više pozivnih kategorija, pri čemu podnosilac zahtjeva može aplicirati sa više projekata.

Pravo učešća imaju visokoobrazovne insitucije, turističke organizacije, sportski savezi i druge asocijacije i udruženja, nevladine organizacije, javne ustanove, građani i preduzeća, kao i preduzetnici i preduzeća registrovana za obavljanje turističke djelatnosti“, rekao je Gvozdenović.

Sredstva namijenjena za dodjelu prve nagrade iznose dvije hiljade eura, druge u iznosu od 1,5 hiljada eura i treće hiljadu eura za predloge za uvrštenje određenog lokaliteta na listu Sva čuda Crne Gore.

Gvozdenović smatra da, imajući u vidu da veliki predio Crne Gore još nije dovoljno valorizovan, projekat predstavlja mogućnost za podizanje njegovog nivoa prepoznatljivosti, čime se stvaraju uslovi za razvoj nove ponude.

Na taj način se poboljšavaju pretpostavke za ekonomsku valorizaciju bogatstava koja imamo, diversifikovanje turističke ponude i bolji turistički rezultat“, dodao je Gvozdenović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora ima još hiljade prirodnih atrakcija, interesantnih naselja, kulturnih spomenika i istorijski značajnih lokaliteta.

Možda baš lokalitet koji ponudite dobije neku novu dimenziju, prepoznamo kao ideju koja treba da dobije podršku IRF i obezbijedi da neko pokrene svoj biznis uz pomoć turističkih organizacija i učinimo da taj kraj dobije neka nova radna mjesta“, rekao je Gvozdenović.

On je, odgovarajući na pitanje da li će se tu naći predlog potpredsjednika Vlade, Azre Jasavić koja je rekla da će kandidovati vladu izbornog povjerenja, kazao da je njihova ambicija da projekti koji su predmet interesovanja dobiju novu turističku valoziraciju.

Ako bi taj predlog to mogao da uradi, da se napravi neki muzej ili nešto u vezi sa tim, ekipa koja je zadužena za taj dio posla na osnovu propisanih kriterijuma će donijeti odluku“, dodao je Gvozdenović.

Vukčević je naveo da će projekat doprinijeti unaprijeđenju preduzetničkih aktivnosti kada je u pitanju ukupan razvoj preduzetništva u Crnoj Gori.

Nažalost, nemamo dovoljno iskustva ni znanja kada je u pitanju preduzetništvo. Treba imati drugačiju ideju kako bi se kvalitetno stvorio uspješan biznis. Ova inicijativa ima za cilj da da šansu onim ljudima koji mogu drugačije i bolje“, naveo je Vukčević.

U IRF-u su, kako se dodaje, obezbijedili posebnu kreditnu liniju do pet hiljada eura, sa kamatnom stopom od jedan odsto za manje razvijene opštine, a 1,5 odsto za ostale.

Grejs period je 12 mjeseci i rok povraćaja šest godina.

Pored te kreditne linije, svi projekti koji prevaziđu ove uslove mogu se realizovati kroz ostale linije IRF-a kojih ima 24“, dodao je Vukčević.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *