Najčešće marketinške greške i kako ih izbjeći

Dodajte komentar

Savremeno tržište potvrđuje da marketing predstavlja jedan od neizostavnih dijelova svake strategije malog ili srednjeg biznisa. Ukoliko neka firma želi da proširi broj klijenata, poveća prihode ili da poveća svjesnost o postojanju svog brenda, neophodno je da sprovodi kvalitetne strategije u marketingu.

Međutim, nije dovoljno samo sprovoditi bilo kakve marketinške aktivnosti. Štaviše, potrebno je da te aktivnosti budu u skladu sa ciljevima kompanije i sa postojećim načinom njenog poslovanja. Osim toga, da bi firma ostvarila uspjeh u marketingu, neophodno je da broj grešaka svede na minimum.

Nije rijetkost da mnoge marketinške kampanje propadnu, ili da bar drastično smanje svoj uspjeh, zbog samo nekoliko grešaka. Trebalo bi naglastiti da svaka firma, u svakoj kampanji, ima neke jedinstvene greške koje pravi. Međutim, postoje i određene greške koje se često provlače velikom broju kompanija.

Pričanje isključivo o sebi

Ovo je vrlo česta greška koja se najčešće potkrada onim kompanijama koje izdvajaju vrlo malo vremena za promociju putem interneta. Zbog nedostatka vremena, oni sve to kratko vrijeme koje su izdvojili posvete pominjanju isključivo sebe.

Uzmimo, na primjer, da je vaša kompanija imala veliku svečanost koja treba da se spomene na društvenim mrežama. Bilo da je u pitanju godišnjica firme, ili ste osvojili neku nagradu, vjerovatno ste se dugo pripremali za ovu proslavu i bili okupirani njome.

Sada kada je sve prošlo kako ste zamislili, željeli biste to da prikažete na društvenim mrežama. Ovaj potez svakako nije pogrešan, ali samo ako ne pretjerujete sa takvim objavama. Ukoliko pretjerate sa ličnim objavama koje su zanimljive samo uskom broju zaposlenih i prijateljima kompanije, vrlo vjerovatno ćete izgubiti dio pratilaca na društvenim mrežama.

Da biste izbjegli ovu grešku, važno je da shvatite da ono što je interesantno vama, ne mora biti (i najčešće nije) interesantno i vašim kupcima. Njih interesuju stvari koje su za njih zanimljive ili edukativne, a ne samo vi i vaše aktivnosti.

Kako biste pronašli šta je to interesantno vašim kupcima, potrebno je da uradite makar minimalno istraživanje tržišta. Proučite šta radi vaša konkurencija, ili svjetski najpopularnije kompanije iz vaše djelatnosti, i pokušajte da zaključite šta je to što okupira pažnju vaših potencijalnih kupaca.

Kada saznate kakve vrste objava su interesantne, koje teme prolaze sa najviše engagement-a (like-ova, share-ova i komentara) i šta je to aktuelno u vašoj djelatnosti, vrlo lako možete to da iskoristite u svom marketinškom planu.

Zanemarivanje postojećih kupaca

Ova greška je karakterističnija za kompanije koje tek počinju sa marketinškim aktivnostima. Dešava se da, pošto je određena kompanija odvojila određeni dio budžeta u svrhe marketinga, često sav novac usmjeri samo na osvajanje novih kupaca zanemarujući pri tome postojeće kupce.

Vrlo često se dešava da firme smatraju da je jedini cilj marketinga samo da se uvećava postojeća baza kupaca i da se izazove pažnja o brendu kod što većeg broja novih ljudi. Međutim, marketinške aktivnosti bi podjednako trebalo da budu usmjerene i ka postojećim kupcima.

Ova greška se dešava iz razloga što kompanije često pomisle da je posao završen poosvajanju kupca. Međutim, ukoliko se kupac osjeti zanemarenim sa vaše strane, a ponuda konkurencije mu se učini privlačnijom, velike su šanse da vas napusti.

Da vam se ovo ne bi dogodilo, trebalo bi da u većini marketinških kampanja odvojite dio vremena i sredstava obraćajući se i onima kojima ste odavno poznati. Postoji mnogo načina na koje to možete da uradite na internetu i time ostanete u kontaktu sa postojećim pratiocima.

Na primjer, ukoliko plaćate oglas na Facebook-u, targetirajte ljude koji su već like-ovali stranicu i obratite se samo njima. Sa druge strane, uvjek možete i da pošaljete email zahvalnosti svim ljudima koji su se do sada prijavlili na vaš newsletter i u okviru tog email-a im date neki poklon (vaučer) ili neki sadržaj koji im može biti koristan, a da za uzvrat ne tražite ništa.

Ovakvim postupcima ćete pokazati da niste zaboravili na one kupce koje ste već do sadaosvojili i ojačaćete odnos koji imate sa njima. Nikad nemojte da gubite iz vida da su stari lojalni kupci često mnogo značajniji od novih kupaca sa kojima još uvjek ne znate šta vas čeka.

Zloupotrebljavanje društvenih mreža

Društvene mreže mogu da budu prilično jeftine i često se smatra da su neophodne svakom biznisu u današnje vrijeme. Ipak, samo kreiranje Facebook stranice ili objavljivanje nekolikotweet-ova nije dovoljno.

Promocija kompanija preko društvenih mreža je veoma kompleksan posao, koji, ukoliko se ne radi na pravi način, može da donese više štete nego koristi. Bez kvalitetne marketinške strategije na internetu i razumijevanja kako se pravilno koriste društvene mreže ne možete da očekujete uspjeh na ovom polju.

Sadržaj koji planirate da objavljujete bi trebalo da bude vrijedan pažnje vaših pratilaca i njihovog vremena. Objavljivanje sadržaja nikako ne treba da se svede samo na ponudu vaših proizvoda i objavljivanje popusta koje nudite na određeni dio asortimana.

I ne zaboravite na prvu grešku sa početka ovog teksta, odnosno nemojte da se sve vaše objave odnose samo na vas. Uključite u objave sadržaje nekih sajtova ili blogova iz vaše djelatnosti koji mogu da budu interesantni ljudima koji prate vaš rad na društvenim mrežama, kako ne biste djelovali monotono i nezanimljivo.

Izostavljanje poziva na akciju

Kompanije često ne posvete dovoljno pažnje posljednjem koraku u marketinškoj kampanji i ne definišu tačno šta žele da postignu konkretnom marketinškom kampanjom. Da vam se ovo ne bi dešavalo treba precizno da naznačite šta očekujete od osobe koja je primijetila vašu marketinšku aktivnost.

Da li želite da se subscribe-uje na newsletter? Registruje se na vašem veb-sajtu? Obavi kupovinu? Ukoliko jasno ne navedete šta očekujete od onoga ko vam je posvetio pažnju, vaš potencijalni kupac neće znati šta da radi nakon vašeg primijećenog oglasa.

Ukoliko mu previše vremena treba da pronađe gdje da ostavi email ili kako da plati proizvod koji nudite, vjerovatno ništa od navedenog neće ni uraditi. Ova greška se dešava jer marketari često zanemaruju da dio ljudi koji vidi oglas, dolazi prvi put na njihov sajt i da se ne snalaze onako lako kako bi kreatori kampanje to očekivali.

Da biste spriječili ovu grešku, pokušajte da uprostite ovaj proces poziva na akciju koliko god je moguće. Na primjer, omogućite im da jednostavnim kreiranjem dugmeta kliknite ovdje obave kompletnu kupovinu, ili bilo šta drugo što vam je cilj. Na ovaj način ćete drastično uvećati uspjeh vaše marketinške kampanje.

Osim što kreirate jedinstveno dugme za kompletan proces, kao što je u našem primjeru poziv na akciju, postarajte se i da taj poziv za akciju kreirate na nekom vidljivom mestu. Što je više vremena potrebno da se taj poziv pronađe, veće su šanse da kampanja ne ostvari željeni uspjeh.

Ukoliko vam se potkrala neka od ovih grešaka reagujte što prije i uklonite njene negativne efekte. Ne zaboravite da umanjući greške, kao i donošenjem promišljenih marketinških odluka i kreativnim razmišljanjem drastično možete da povećate uspjeh vašeg biznisa.

Ono što je važno napomenuti je to da se greške konstantno ponavljaju i da kada ih jednom riješite, niste riješili sve probleme zauvjek. Svaka nova kampanja i svaki novi trend sa sobom nose nove izazove i nove mogućnosti grešaka. Zato je neophodno stalno pratiti svoju kampanju i uočavati njene nedostatke na vrijeme.

Marketinguj.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *