A2A ostaje u Elektroprivredi

Dodajte komentar

A2A će ostati u Elektroprivredi, dok će se drugi blok Termoelektrane graditi, epilog je pregovora između Italijana i Vlade, koji su juče, prema pouzdanim saznanjima “Dana”, konačno završeni.

Kako je potvrđeno iz više izvora, A2A će ostati u EPCG još pet godina, a njihov ostanak neće moći nikako da ugrozi projekat izgradnje drugog bloka TE Pljevlja. Sve što je pregovarano u poslednje dvije i po godine i dogovoreno između A2A i Vlade biće stavljeno na papir i uskoro će se naći na Vladi. Kada se Vlada izjasni i najvjerovatnije usvoji predlog ugovora, pristupiće se potpisivanju novog dugoročnog ugovora sa A2A. Italijani su u EPCG od 2009. Godine kada su kupili 45 odsto akcija za 430 miliona eura.

Sastavni dio ugovora će biti put opcija po kojoj će Italijani moći da pod određenim okolnostima izađu iz EPCG, a da im Vlada za to plati 250 miliona u sedam godišnjih rata. Put opcija se može aktivirati zbog nepredviđenih okolnosti, kao što su inputi sa spoljašnjeg tržišta, vremenske nepogode ili suše. Prema nezvaničnim saznanjima, Italijani su se zbog put opcije odrekli prava na arbitražu, koja se spominjala kao opcija u slučaju raskida ugovora.

Predstavnici Vlade su govorili da A2A nije ispunila indikatore postavljene nakon potpisivanja prvobitnog ugovora, što je izvršna vlast koristila kao adut u pregovorima.

Ipak, najveći problem je bio drugi blok. A2A je htjela povrat investicije, dok je Vlada insistirala na gradnji drugog bloka, pa su Italijani dali saglasnost da se formira posebno preduzeće koje će finansirati drugi blok. Energetski objekat će koštati oko 340 miliona, a najveći dio će se platiti iz kredita Češke eksportne banke. Garancije za taj kredit daće Elektroprivreda, koja će drugi blok finansirati dijelom i iz svojih sredstava. EPCG naračunu ima preko 150 miliona eura za tu namjenu.

Vlada je mogla da pokrene proceduru za raskid ugovora zbog neispunjenja indikatora, ali to nije uradila zbog moguće arbitraže.

Tokom upravljanja EPCG-om A2A je najviše problema imala zbog KAP-a, kojem je isporučivala struju iako je nije plaćao. Na kraju je dug narastao do 60 miliona eura. Istovremeno EPCG nije plaćala poreze i dogurala je do sume od 50 miliona eura. To su pokušali da prebiju sa Vladom preko rebalansa budžeta, ali nakon protivljenja SDP-a i opozicije, na kraju je 45 miliona eura duga EPCG konvertovano u akcije Vlade i A2A je ostala bez dva odsto akcija. Sada imaju 41,7 odsto akcija, a Vlada 57 procenata.

Predsjednik borda direktora A2A je Đovani Valoti, a izvršni direKtor italijanske kompanije Luka Kamerano.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *