Otac oglašavanja Dejvid Ogilvi: 10 savjeta za bolje pisanje za sva vremena

Dodajte komentar

Bez obzira što nikada nije završio koledž, Ogilvi (David Ogilvy) imao je dar da piše dobro. Jedno vrijeme je čak prodavao posuđe, i to od vrata do vrata. Njegov poslodavac je primijetio koliko je dobar u tom poslu i zatražio da napiše instrukcije za druge prodavce.

Fortune magazin to je nazvao „vjerovatno najboljim instrukcijama ikada napisanim

Ogilvi je kasnije došao do pozicije menadžera u londonskoj advertajzing agenciji „Mather & Crowther“, gdje je radio njegov stariji brat. Imigrirao je u Ameriku i 1948. godine osnovao agenciju „Hewitt, Ogilvy, Benson & Mather“ u Njujorku. Kompanija je kasnije postala „Ogilvy & Mather Worldwide“, jedna od najvećih advertajzing agencija na svijetu. Ostalo je istorja.

Dejvid Ogilvi je 1982. godine napravio neku vrstu pravilnika za pisanje, koji je aktuelan i dan-danas. Dobro pisanje nije prirodan dar. Potrebno je da naučimo kako da pišemo bolje. Evo 10 savjeta:

1. Piši kao što govoriš, prirodno.

2. Koristi kratke riječi, kratke rečenice i kratke paragrafe.

3. Nikada ne koristi žargon (bilo da je to „urbani“ jezik ili rječnik vezan samo za određenu profesiju). To su obilježja pretencioznih ljudi.

4. Nikada nemoj pisati više od dvije stranice o bilo kojoj temi.

5. Provjeri citate.

6. Nikada nemoj da šalješ pismo ili memorandum istog dana kada ga pišeš. Pročitaj naglas sljedećeg jutra – i onda još jednom uredi tekst.

7. Ako je nešto važno, neka i kolega učestvuje u tome, da bi bilo što bolje.

8. Prije nego što pošalješ pismo ili memorandum, budi siguran da je kristalno jasno šta želiš od primaoca da uradi.

9. Ako želiš AKCIJU, nemoj pisati. Idi direktno i reci šta želiš od nekoga.

10. Pročitaj knjigu „Writing That Works; How to Communicate Effectively In Business“ (Roman-Raphaelson). Pročitaj tri puta.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *