Konjević osporio predlog Eurofonda

Dodajte komentar

Novi ministar finansija Raško Konjević odgovorio je na upit Ustavnog suda i zatražio da se odbije inicijativa Zatvorenog investicionog fonda Eurofond, u vezi sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o investicionim fondovima, kojim se osporava visina naknada manjinskim akcionarima koji više od godinu žele, u skladu sa važećim Zakonom, da izađu iz tog fonda.

Nesaglasni vlasnici akcija ZIF (Zatvoreni investicioni fond) Eurofonda, njih ukupno 161, koji kontrolišu oko 15 odsto ovog fonda, tražili su još u decembru 2014. da im za izlazak iz vlasništva bude isplaćeno ukupno oko 5,8 miliona eura, ili oko 14 centi po akciji, koliko je iznosio tromjesečni prosjek neto vrijednosti jedne akcije. Rok za isplatu potraživanja nesaglasnih akcionara istekao je sredinom januara ove godine, nakon čega je dio nezadovoljnih akcionara tužio ZIF Eurofond i DZU (Društvo za upravljanje) Euroinvest od kojih sudskim putem sad traže isplatu cjelokupnog dospjelog potraživanja.

Direktor ZIF Eurofonda Boiša Šotra zasada im je isplatio svega 850.000 eura, ili svakom nesaglasnom alccionaru po 13,2 odsto potraživanja. ZIF Eurofondom, inače, već 15 godina, rukovode ljudi povezani sa biznismenom Veselinom Baro vičem.

Manjinski akcionari, koji su još imali veliki dio vlasništva u privatizacionim investicionim fondovima, mogli su iz tih fondova povući svoju imovinu samo prodajom akcija fondova na j berzi po cijeni koja je značajno niža od neto imovine fonda po akciji, dok je DZU obračunavao svoju proviziju za upravljanje upravo u procentu od neto vrijednosti imovine fonda po akciji, naveo je Konjević u odgovoru.

Prodaja akcija investicionih fondova od strane nezadovoljnih akcionara, kako je on dalje napomenuo, nije sankcionisala DZU, jer njihova nagrada, u obliku procenata od neto vrijednosti imovine se na taj način nije mijenjala.

Takođe, među DZU nije postojala nikakva konkurencija za zadržavanje akcionara i prikupljanje novih investitora. Ugovori o upravljanju i obračun provizija nijesu stimulisali DZU da aktivno učestvuju u traženju prilika za uvećavanje vrijednosti imovine svojih akcionara. Osporenim odredbama Zakona je upravo pružena mogućnost da akcionari koji nijesu zadovoljni upravljanjem fondom od strane DZU izađu iz fonda na način što će im biti otkupljene akcije po cijeni koja odgovara procentualnom učešću u neto vrijednosti imovine fonda, dodao je Konjević.

(Cijeli tekst u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *