Grčka na dobrom putu da se oporavi

Dodajte komentar

Grčka je na dobrom putu da izađe iz krize, ali je potrebno da preuzme nadležnosti nad programom reformi koji je dogovorila sa zvaničnim kreditorima, izjavio je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Grčka je na dobrom putu i rezultati su ohrabrujući“, rekao je Junker grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu u Atini, a prenosi agencija Rojters.

Potrebno je da grčka vlada, parlament i grčki narod, imaju punu nadležnost nad programima koji se sprovode“, istakao je Junker.

Iz Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM) je ranije danas isplaćena tranša pomoći Grčkoj od 7,5 milijardi eura.

ESM je isplatio 7,5 milijardi eura Grčkoj“, objavio je šef ESM-am Klaus Regling posle sastanka sa grčkim ministrom finansija Euklidom Cakalotosom u Atini.

ESM će, prema riječima Reglinga, nastaviti da odobrava kredite Atini pod povoljnim uslovima, a kamatne stope na zajmove Grčkoj su, kako je dodao, niže od jedan odsto uz prosječan rok otplate kredita od 32 godine.

Želimo da sve vrijeme pomažemo grčkoj ekonomiji, ali s obzirom na to da su prognoze vrlo neizvjesne, ne znamo tačno kakve će njene potrebe biti kroz nekoliko godina“, kazao je Regling.

Kako je dodao, ciljani primarni suficit od 3,5 odsto, na čije se dostizanje Grčka obavezala do 2018. godine, mora biti poštovano.

Međunarodni monetarni fond je, međutim, mišljenja da je ovaj cilj preambiciozan i zalaže se za njegovo snižavanje na 2,0 odsto, navodi britanska agencija.

Kamatica

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *