I Erdogan falsifikovao diplomu

Dodajte komentar

Kad Zapad nekom stane za vrat, tome spasa više nema. Njemački Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) je upravo objavio sumnju da je fakultetska diploma turskog predsjednika možda falsifikovana. Po opisu radnog mjesta predsjednika u Turskoj završene četvorogodišnje akademske studije su neophodne.

FAZ tvrdi da je Erdogan u svojoj biografiji naveo da je završio studije ekonomije i državne uprave 1981. godine na Marmara univerzitetu. Ali nije priložio i diplomu kao dokaz za to. I što je još gore Marmara univerzitet je, tvrdi FAZ, osnovan godinu dana pošto je Erdogan na njemu navodno diplomirao.

Kao dokaz za svoje visoko obrazovanje Erdogan je priložio fotografiju diplome na kojoj je ime univerziteta ne odgovara onom imenu iz njegove biografije.

Bivši turski državni tužilac Omar Faruk Eminagaoglu podnio je zbog toga tužbu kako izbornoj komisiji tako i državnom tužilaštvu ne samo u namjeri da Erdoganu ospori već obavljeni izbor za predsjednika nego da mu isposluje zabranu da se više ikada kandiduje. Za sad je njegovu tužbu odbila izborna komisija, a ulazak u svoje arhive je odbio i Marmara univerzitet.

Izvor: EV

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *