Start-up rječnik (13): PITCH DECK

Dodajte komentar

Pitch deck označava kratku prezentaciju (10 – 15 slajdova) napravljenu najčešće u Microsoft Power Point-u ili nekom drugom program (Keynote, Prezzi) putem koje se potencijalnim ulagačima predstavlja ukratko startup ideja. Pitch deck se najčešće koristi pri uživo ili online sastancima sa investitorima. Iako u kratkoj formi, pitch deck mora da sadrži jasno predstavljen biznis plan.

Slajdovi prezentacije najprije treba da sadrže:

  • Tim– Istakni ključne detalje i glavne kompetencije cijelog tima, navedi njihova najrelevantnija prethodna iskustva i pokaži da su baš oni pravi tim. Ukoliko imaš savjetnike, poput nekih iskusnih ljudi iz industrije, navedi ko su.
  • Tržišna prilika– Koliko je identifikovano tržište (geografski i/ili po broju potencijalnih korisnika), kolika je ukupna procijenjena vrijednost tržišta, gdje se na tom tržištu nalazi tvoja ideja, da li je u pitanju neka tržišna niša, objasni ko su kupci, koji su megatrendovi, potencijali za rast tržišta i prilike?
  • Definicija problema ili potreba koja se zadovoljava– Jasno definisanje problema/potreba i ko su ciljne grupe koje imaju te probleme/potrebe.
  • Kako tvoj proizvod rješava taj problem, šta je rješenje?
  • Opis rješenja– proizvoda ili usluge (ovdje može doći demo) – Ispričaj priču o svom kupcu i pokaži kako i zašto kupci vrjednuju tvoj proizvod.
  • Trakcija– Dosadašnji progres, šta je do sada urađeno, da li postoje kupci i/ili neka svjedočenja korisnika o vrijednosti proizvoda, da li je razvijen prototip, kako je do sada izgledao razvoj i koje su ključne faze, da li postoje partnerstva?
  • Poslovni model (prihodni model)– Kako praviš novac i odakle dolazi, koji je cjenovni model, koje su osnovne metrike, kako se monetizuje?
  • Marketing i dalji razvoj– Kako izgleda marketing plan, na koji način planiraš da pridobiješ nove mušterije, kako ćeš postići rast, kako ćeš prodavati proizvod, da li se tvoj pristup razlikuje od drugih?
  • Konkurencija– Koja rješenja trenutno postoje na tržištu, kako su pozicionirana, koje su njihove i tvoje prednosti i mane? Da li postoji jedinstvena prednost, da li imaš strategiju za konkurentsko pozicioniranje?
  • Finansije– Napravi finansijske projekcije za narednih nekoliko godina i projekcije povraćaja investicija. Navedi ključne pretpostavke u vezi sa troškovima, tržišnim udjelima, stopama profita i navedi ostale metrike relevantne za tvoj biznis.
  • Investicioni zahtjev– navedi koliko novca tražiš, za šta planiraš da ga upotrebiš (plate osnivača, proširenje tima, kupovina opreme, marketing i prodaja) i kojom dinamikom planiraš da ga investiraš. Daj predlog koliki udio u firmi nudiš za tu investiciju. Ko te je do sada finansijski podržao? Probaj da predstaviš potencijalnim investitorima jasan plan njihovog izlaska iz biznisa.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *