Ryanair zatvara bazu u Norveškoj, gase se letovi ka 16 destinacija

Dodajte komentar

Irska niskotarifna avio-kompanija Ryanair objavila je da zatvara jednu od svojih baza u Norveškoj, u znak protesta zbog uvođenja novog poreza u toj zemlji.

Baza u Oslu će biti zatvorena u oktobru”, izjavio je glavni komercijalni direktor Ryanaira Dejvid O’ Brajen novinarima nakon stupanja na snagu novog poreza za putnike, prenosi agencija Frans pres.

Ova odluka znači da će letovi prema 16 destinacija biti ukinuti, što će uzrokovati smanjenje Ryanairovog avio-saobraćaja u Norveškoj za 50 odsto”, navodi se u saopštenju kompanije.

Zatvaranje Ryanairove baze na aerodromu Rige u Oslu će, kako su upozorili menadžeri aerodroma, uzrokovati i samo zatvaranje aerodroma, jer je Ryanair zadužen za većinu letova. “Ukoliko se to dogodi, 1.000 ljudi će ostati bez posla”, upozoravaju menadžeri.

Iz Ryanaira, međutim, poručuju da još uvjek postoji šansa. “Ako se porez ukine, nećemo zatvoriti bazu i ponovo ćemo je otvoriti zavisno od toga kada ova odluka bude donijeta”, izjavio je O’Brajen.

Norveška vlada je, pak, odbila zahtjeve Ryanaira. “Neću dozvoliti da moje odluke diktira Ryanair”, poručila je premijer Norveške, Erna Solberg.

Ekonomski

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *