Start-up rječnik (4): BIZNIS PLAN

Dodajte komentar

Biznis plan je dokument koji detaljno opisuje kako će neki posao postići ciljeve. To je vodič koji daje detaljnu razradu plana iz ugla marketinga, finansija i operacije.

Svrha biznis plana je da potencijalnim investitorima ili poslovnim partnerima prikaže detalje poslovnog poduhvata, ali i da služi kao živ dokument, podložan promjenama i unapređenjima – dokument koji služi kao referenca u kom pravcu treba da se kreće posao. Biznis plan se uvijek razvija i unapređuje.

Svi elementi biznis plana su promjenljiva kategorija – dinamika tržišta se mijenja, prihode i prodaju teško je projektovati, a od ključnog su značaja za poslovanje. Akcioni planovi moraju da se prilagođavaju. Neki biznis planovi nisu dobri upravo zato što se ne prilagođavaju aktuelnom trenutku.

Pojedini biznis planovi mogu biti tehnički urađeni besprekorno, ali pretpostavke na kojima se zasnivaju tvrdnje mogu biti pogrešne. Većina potencijalnih čitalaca biznis plana (npr. investitori) odlično razumije i provjerava pretpostavke na kojima se tvrdnje zasnivaju, pa pretpostavke na kojima se zasnivaju projekcije prodaje ili potencijalni tržišni udio moraju biti racionalne, specifične i mjerljive.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *