Blog savjet: Kako da budete sigurni da ćete upamtiti sve što je rečeno na sastanku

Dodajte komentar
Da li pravite bilješke dok ste na sastancima? O tome na koji način ja pravim bilješke, pisaću u nekom od sljedećih blogova. Kvalitetno pravljenje bilježaka je vrlo važno i može mnogo pomoći kada kasnije analiziramo sadržaj sastanka. Međutim, dok razgovaramo, jako je teško sve zabilježiti što je važno i vrlo lako može da se desi da nam promaknu neke ključne stvari.
Da bi uspjeli da zabzabilježite eležite sve što je važno rečeno na sastanku, predlažem da sprovedete sljedeće akcije tokom i nakon održanog sastanaka:
1) Slikajte bijelu tablu sa svim što je na njoj napisano i to podijelite posle sastanka elektronskom poštom

Bijela tabla i flomaster mogu biti korisni kada želimo nešto da objasnimo sebi ili drugima. Zbog toga vam preporučujem da često koristite bijelu tablu tokom sastanka. Svaki put kada je potpuno popunite i spremate se da je obrišete da bi nešto novo napisali ili nacrtali, predlažem da je prvo slikate svojim mobilnim telefonom. Na kraju sastanka fotografije razdijelite učesnicima sastanka kako bi imali bolji uvid u sve o čemu je razgovarano i naravno sve što je nacrtano ili napisano na tabli.

 2) Zamolite kolege odmah posle sastanka da pogledate njihove bilješke kako bi bili sigurni da ste sve zapisali što je važno

Neposredno nakon sastanka je dobra prilika da na kratko pregledate beleške vaših kolega i dopišete stvari koje eventualno niste stigli da zapišete. Očigledno je da za ovako nešto morate imati dobar odnos, te izgrađeno povjerenje i da nećete moći da uradite ovakve stvari sa ljudima koje ne poznajete dovoljno dobro, ili koje ste prvi put vidjeli na sastanku.

 3) Slušajte više i pričajte manje

Da biste uspjeli da zapišete sve važne stvari trudite se da manje pričate a više slušate šta drugi govore. Samim tim, bićete u mogućnosti da više stvari zabilježite. Izuzetak je naravno bijela tabla, koja vam omogućava da pričate i u isto vrijeme crtate ili pišete.

4) Snimajte sadržaj sastanka

Ovo je jedan pomalo kontraverzan predlog ali vrlo koristan ako ga primijenite na pravi način. Kada počne sastanak, dogovorite se da ćete snimati sadržaj sastanka mobilnim telefonom. Danas svaki mobilni telefon ima aplikaciju za snimanje govora. Na ovaj način sigurno nećete propustiti ništa važno što je rečeno. Ovdje ne želim da razmatram moguće zle namjere ili zloupotrebe, jer je osnovna pretpostavka da su svi prisutni na sastanku na zajedničkom zadatku, te da postoji potpuno povjerenje. Nakon sastanka, preslušajte šta je rečeno i dopišite stvari koje ste propustili. Nakon toga, obrišite sadržaj snimka sa vašeg telefona.

Resursi:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *