Uvode se dvije alternative Liboru preko kojih se dnevno ‘obrne’ 300 milijardi dolara

Dodajte komentar

Grupa globalnih banaka i klirinških kompanija, u saradnji s američkim regulatorima, definisala je dvije moguće zamjene za Libor, referentnu kamatnu stopu za određivanje cijene kredita vrijednih 160.000 milijardi dolara – od stambenih do preduzetničkih.

Odbor za alternativne referentne kamate (ARRC) objavio je da je zajedno s Fedom definirao kao moguće alternative Liboru – Fedovu kamatnu stopu za prekonoćne kredite između banaka i prekonoćnu kamatnu stopu na američke trezorske zapise.

Regulatori u velikim ekonomijama poput SAD-a, Britanije, Japana, Švajcarske i eurozone razmatraju alternative za londonsku međubankarsku kamatnu stopu Libor otkad je njena vjerodostojnost narušena skandalom oko lažiranja te kamatne stope u finansijskoj krizi 2008. godine. Više od 10 globalnih banaka zbog toga je kolektivno platilo desetine milijardi dolara teške kazne u sklopu nagodbi s vlastima.

Nova referentna kamatna stopa biće snažna, s mnogo transakcija, a biće otporna na manipulacije“, kazao je za Reuters jedan od Fedovih guvernera Jerome Powell.

ARRC ističe da dvije kamatne stope koje su utvrđene kao moguće zamjene predstavljaju “snažna” tržišta, preko svakog se dnevno obave transakcije iznad 300 milijardi dolara.

Bankari i regulatori već su upozorili na smanjivanje likvidnosti na tržištima za neosigurane kredite poput Libora, što dovodi u pitanje njegovu pouzdanost kao mjeru za američke troškove kreditiranja.

Velike su stvari u toj igri: Liborova 3-mjesečna kamatna stopa referentna je za određivanje cijene 160.000 milijardi dolara vrijednih kredita u SAD-u, a kad se pribroje i krediti u Evropi i Aziji, ta se brojka penje na otprilike 350.000 milijardi dolara vrijednih globalnih kredita.

Imati alternativnu kamatnu stopu važno je za finansijsku stabilnost, posebno ako aktivnosti s Liborom u nekoj tački prestanu“, ocjenjuje Sandie O'Connor, predsjednica ARRC-a, nadležna i za odnose s regulatorima u JPMorgan Chaseu.

Taj odbor predložio je i okvir za postupno uvođenje novih referentnih kamatnih stopa kako bi se smanjili poremećaji na finansijskim tržištima. Plan omogućava transakcije povezane s Liborom uz postojanje novih referentnih kamatnih stopa, sve dok brokeri i investitori ne prihvate ta nova rješenja.

ARRC čini 15 globalnih banaka te klirinške kuće poput Bank of New York Mellon, CME i LCH.Clearnet.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *